Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Honung och svartkumminfrön lindrade symtom på covid-19

Honung och svartkumminfrön lindrade symtom på covid-19

IMMUNHÄLSA
Honung och svartkumminfrön gav goda resultat när de testades som kompletterande behandling av covid-19 i en ny klinisk studie. Forskarna menar att det här är en säker, billig och effektiv terapi som kan bidra till snabbare återhämtning och större överlevnad.

När coronaviruset drabbade Pakistan i slutet av mars, började en grupp forskare söka efter lämpliga symtomlindrande läkemedel. De hade svårt att hitta några och fortsatte därför att söka efter naturliga ämnen. De upptäckte då att honung och svartkumminfrön skulle kunna vara en perfekt kombination. Bägge har nämligen visat sig fungera virus- och bakteriedödande i andra studier och har dessutom antiinflammatoriska och immunreglerande egenskaper.


Honung fungerar stimulerande på immunförsvaret och forskningen visar att honung är verksamt mot många typer av virus, bland annat herpes, röda hund och hepatit. Det är också effektivt mot många multiresistenta bakteriestammar, särskilt i kombination med antibiotika, och har visat sig motverka infektioner i övre luftvägarna.


Svartkummin (Nigella sativa) är en medicinalväxt med virusdödande egenskaper som gett effekt i flera labbstudier av coronaviruset SARS-CoV. Det har minskat virusets förmåga att föröka sig.


I den här kliniska studien lottades 313 pakistanska patienter med covid-19 i olika svårighetsgrad till att ta antingen placebo eller en kombination av 1 gram honung per kilo kroppsvikt och 80 mg svartkumminfrö per kilo kroppsvikt varje dag i två veckor. Honungen rördes ut i 2,5 dl destillerat ljummet vatten och svartkumminfröna maldes och gavs i kapslar.


Alla patienter fick också standardvård i form av febernedsättande medel, antibiotika, syrgasbehandling och andningshjälp vid behov. Inga patienter i studien låg i respirator.


Symtomlindring och lägre dödlighet


Forskarna registrerade hur fort kroppen gjorde sig av med viruset, hur sjukdomssymtomen utvecklades och patienternas dödlighet. De skriver i rapporten att honung och svartkumminfrön lindrade symtomen, försvagade viruset och ökade patienternas överlevnad.


Hos den grupp patienter som hade måttliga covidsymtom kom förbättringen på dag 3 i genomsnitt, och på dag 6 hos de med svårare symtom. Patienterna som fick placebo blev bättre efter 7 respektive 13 dagar.


Man såg också att virusmängden minskade fyra dagar tidigare hos dem som fick honung och svartkumminfrön, både hos patienterna med måttliga och med svårare symtom.


Kan göra nytta för diabetiker


Eftersom honung och svartkumminfrö kan skydda mot diabetes och högt blodtryck och har en vidgande effekt på luftvägarna, menar forskarna att behandlingen skulle kunna ha särskilt stor nytta för diabetiker samt hjärt- och astmapatienter, som har större dödlighet i covid-19.


”En större studie med patienter av flera olika nationaliteter bör göras för att undersöka möjliga variationer när det gäller covid-19-patienters svar på behandlingen”, skriver forskarna.


Studien leddes av Shoaib Ashraf som är verksam vid Harvarduniversitetet i USA. Rapporten har emellertid inte expertgranskats ännu, som är brukligt när nya forskningsresultat ska publiceras, så de här resultaten har offentliggjorts i förväg.


Svartkummin har gett spännande resultat i många andra studier. Bland annat verkar det kunna sänka LDL-kolesterol och blodfetter, blodtryck och blodsocker samt ha en lindrande effekt på klimakteriebesvär.

Läkaren Michael Greger tipsar om ett smart sätt att använda svartkumminfrö i vardagen. Du blandar helt enkelt fröna (som har en pepprig smak) med svartpepparkorn i pepparkvarnen och kryddar maten med blandningen.Källor

Ashraf S, Ashraf S, Ashraf M m.fl. Honey and Nigella sativa against COVID-19 in Pakistan (HNS-COVID-PK): A multi-center placebo-controlled randomized clinical trial. MedRxiv 2020.10.30.20217364


Cheriyedath S. Study suggests honey and Nigella sativa expedites viral clearance in COVID-19 patients. News Medical Life Sciences. 2020-11-08.


Greger M. Konsten att inte banta. Soulfoods Publishing 2020.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic