Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Hur fungerar probiotika vid pollenallergi?

Hur fungerar probiotika vid pollenallergi?

Så här års är det många som lider av gräs- och maskrospollen. Symtom som rinnande näsa och kliande ögon är väldigt påfrestande. Kan probiotika då vara ett alternativ för att minska besvären? Svaret på det är enligt forskning ja.

Kanske vet du att symtomen vid allergi orsakas av histamin som frisätts av ett överaktivt immunsystem? Med tanke på den starka kopplingen mellan tarmen och immunsystemet, blev forskare nyfikna på om probiotika kunde lätta på symtom för de som lider av pollensäsongen. Forskarna letade fram studier som gjorts hittills på ämnet och sammanställde dem.


Då fann de 23 studier som undersökt sambandet och kom fram till att de flesta studierna (17 av dem) visade fördelar, även om det också fanns studier i underlaget som inte kunnat se några förbättringar (1).


Probiotika och pollen


Hygienhypotesen är den vanligaste förklaringen på den ökade förekomsten av allergier i västvärlden. Enligt den lever vi idag för renligt, vilket innebär att vi inte kommer i kontakt med den goda “smuts” som finns i jorden och naturen i allmänhet.


Det leder till att vi får i oss färre bakterier som kan stärka vår tarmflora och träna upp vårt immunsystem på att reagera på rätt saker. Då kan probiotika fungera som en ersättare.


Stärka tarmfloran och hjälpa immunsystemet


Efter en tid med probiotika kan förändringar i de signalämnen som immunsystemet utsöndrar mätas. Istället för att utsöndra proinflammatoriska signalämnen, skiftar immunsystemet till att utsöndra antiiflammatoriska signalämnen (2).


Med hjälp av att tillsätta goda bakterier i probiotika, menar forskarna bakom studien, kan vi stärka tarmfloran och hjälpa immunsystemet att bli mindre reaktivt mot ofarliga ämnen som pollen.
Referenser


1. Zajac AE, Adams AS, Turner JH. A systematic review and meta-analysis of probiotics for the treatment of allergic rhinitis. Int Forum Allergy Rhinol. 2015 Jun;5(6):524-32. doi: 10.1002/alr.21492. Epub 2015 Apr 20. PMID: 25899251; PMCID: PMC4725706. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25899251/


2. Yang G, Liu ZQ, Yang PC. Treatment of allergic rhinitis with probiotics: an alternative approach. N Am J Med Sci. 2013;5(8):465-468. doi:10.4103/1947-2714.117299 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784923/