Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Den bästa symtomlindringen vid IBS? Lågkolhydratkost verkar vara svaret

IBS? Vänd dig till lågkolhydratkost

MAGHÄLSAPROBIOTIKA
Gasig, svullen, förstoppad? Att diagnosticeras med IBS är allt vanligare. Ny forskning från Göteborgs universitet visar på att lågkolhydratkost är mer effektivt än medicinering vid IBS. 
IBS

IBS står för engelskans ”irritable bowel syndrome” och är tyvärr en vanlig diagnos som innebär smärtor i mag-tarmkanalen samt gaser, svullnad, diarréer och förstoppning i olika svårighetsgrad. Ofta skrivs läkemedel ut för att dämpa symtomen men även antidepressiva läkemedel skrivs ut kopplat till denna diagnos.

I studien som gjorts jämfördes tre olika behandlingsformer där två kostbehandlingar och en läkemedelsbaserad behandling ställdes mot varandra. Patienterna som deltog i experimentet var vuxna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som diagnostiserats med svår eller medelsvår IBS.


Hos testgruppen som fått traditionella IBS-kostråd och ätit enligt FODMAP så hade 76 procent fått lindrade symtom. I gruppen som ätit en kost med låg andel kolhydrater och hög andel protein och fett var motsvarande andel 71 procent, och i läkemedelsgruppen upplevde 58 procent lindring. Samtliga grupper rapporterade bättre livskvalitet, mindre symtom och mindre psykisk ohälsa. Dessa fynd har varit så pass revolutionerande för forskningen kring IBS att medier över hela världen har plockat upp nyheten – bland annat magasinet New York Times.


Allt fler människor söker lindring för olika typer av magbesvär. Med utgångspunkten att alla människor har en unik tarmflora så kan det vara svårt att veta vilken kost som funkar för varje enskild individ. En lärdom från denna studie är att en högkolhydratkost inte bara kan ställa till problem för blodsockret, mikrofloran och munhälsan, utan även för mage och tarm.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic