Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Kan hälsosamma bakterier i honung ersätta antibiotika?

Kan hälsosamma bakterier i honung ersätta antibiotika?

IMMUNHÄLSA
Smaken av honung uppskattar nog de flesta - söt och len. Men honung är inte bara gott, det kallas av vissa superfood. Antioxidanter, goda bakterier och andra näringsämnen gör att honung bland annat är effektivt vid sårläkning och undersöks som ett alternativ till antibiotika.

Honung har länge använts traditionellt för huskurer, exempelvis vid förkylning. En del av svaret på det tros vara de antioxidanter och goda bakterier som finns i färsk honung.


Vad innehåller honung?


Bin hämtar nektar som finns i växter. Den tar de till sin kupa där de bygger på honungskakan. Den skördar sedan vi människor och gör till honung du kan köpa. Honung innehåller över 200 ämnen. 75 procent är sockerarter - främst fruktos och druvsocker och 20 procent är vatten. Övriga 5 procent är bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror, goda bakterier och inhibiner som är ett bakteriehämmande ämne.(1)


Honungens läkande egenskaper


Sedan urminnes tider har honungen uppskattats för sina läkande egenskaper och detta har förklarats med innehållet av enzymer och antioxidanter.


Relativt nyligen har man också upptäckt att honung innehåller goda bakterier, mjölksyrabakterier, och produkter från deras ämnesomsättning. Minst tio olika bakterier finns i binas mage och där tillverkar de proteiner, fettsyror, organiska syror och andra antimikrobiella ämnen.


Syftet med det i naturen är att hindra att bakterier och jästsvampar växer till på honungskakan och förstör den. Därför kan den lagras länge utan tillsatser.


Kan honung ersätta antibiotika?


Frågan som forskarna ställt sig är hur vi människor kan använda oss av den antibakteriella honungen bäst. Inom sjukvården är man ofta rädd för att sår ska bli infekterade och särskilt med bakterier som är resistenta mot antibiotika. Svenska forskare ville därför ta reda på om goda bakterier från honung kan vara en del av svaret på behandling av sår.


Två olika studier genomfördes, en med bakterier från sår som inte innehöll resistenta bakterier och en där såren konstaterats ha MRSA (multiresistenta stafylokocker) och andra typer av resistenta bakterier. Dessa kan ge svåra livshotande infektioner. Resultaten studierna var att honung hade god effekt i båda fallen (2). Det är viktigt att påpeka att studierna ännu inte gjorts på människa, endast i provrör men djurförsök bekräftar att behandling är effektiv (3)


Honung - komplext innehåll


Forskningen visar att kombinationen av bakterier och honung kan vara mer flexibel än andra läkemedel.


Som en av forskarna påpekar: – Antibiotiska läkemedel har oftast bara en aktiv substans, inriktad mot en viss grupp bakterier. Våra 13 mjölksyrabakterier har däremot förmågan att producera olika antibiotiska substanser beroende på vilka olika sjukdomsbakterier de möter, förklarar Tobias Olofsson.


Observera att effekten bygger på att bakterierna är levande som i färsk honung. I affärens honung finns dessa tyvärr inte kvar men leta hos småskaliga producenter.


1 Svensk honungsförädlings honungsskola http://svenskhonungsforadling.se/honung/honungsskolan/


2. Butler É, Oien RF, Lindholm C, Olofsson TC, Nilson B, Vásquez A. A pilot study investigating lactic acid bacterial symbionts from the honeybee in inhibiting human chronic wound pathogens. Int Wound J. 2016 Oct;13(5):729-37. doi: 10.1111/iwj.12360. Epub 2014 Sep 8. PMID: 25196349; PMCID: PMC7950084.


3. Kan bi-bakterier ersätta antibiotika? https://www.lu.se/artikel/kan-bi-bakterier-ersatta-antibiotika


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic