Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Kan probiotika hjälpa spädbarn med kolik?

Kan probiotika hjälpa spädbarn med kolik?

Spädbarn som får ont i magen i form av kolik har konstaterat lägre nivåer av goda tarmbakterier. Därför ville forskare se om de kunde bli hjälpta av probiotika som är vanlig i bröstmjölk. Resultaten blev att barnen som fick tillskott hade mindre besvär än en annan grupp i studien som fick den vanligaste behandlingen.

Kolik är väldigt påfrestande både för barn och föräldrar. Det är också vanligt och upp till ett av fyra spädbarn beräknas lida av besvär från magen. De vanligaste symtomen på kolik är att barnet:

  • Gråter mycket
  • Har rött ansikte
  • Drar upp knäna mot bröstet
  • Knyter nävarna
  • Har mycket gaser i magen.

Hos de barn som har kolik har man tidigare kunnat se att de både har lägre nivåer av goda bakterier, men också högre nivåer av de bakterier som är sämre för maghälsan.


Den första tiden i livet är det många barn som blir ammande och bröstmjölken innehåller både bakterier och probiotika för att bygga upp barnets tarmflora och immunförsvar.


Studie med probiotika från bröstmjölk


Därför ville forskare studera hur extra probiotika kan vara en hjälp vid kolik. I studien, som pågick en månad, deltog 150 spädbarn med kolik som slumpmässigt delades in tre grupper med 50 barn i varje grupp. Både barn som åt bröstmjölk och barn som fick bröstmjölksersättning deltog. En grupp fick läkemedel (dimetikon), en fick bifidobakterier (B.breve) och en fick både mjölksyrabakterier (L.fermentum) och bifidobakterier (B.Breve).


Sov bättre och grät kortare tid


De barn som fått bifidobakterier endast hade redan efter en vecka gråtit kortare tid än de andra barnen, de sov bättre och föräldrarna till samma barn rapporterade att de mådde psykiskt bättre. Kombinationsgruppen hade även den vid några av mätpunkterna bättre resultat än läkemedlet. Att det var den grupp med endast en bakterie som hade bäst resultat spekulerar forskarna i att det berodde på att de också fick en högre dos av probiotika.Referens


Maldonado-Lobón JA, Blanco-Rojo R, Maldonado J, Ali MA, Almazán MV, Suanes-Cabello A, Callejón E, Jaldo R, Benavídes MR, Negrillo AM, Sañudo A, Rodríguez C, Bañuelos O, Fonollá J, Olivares M; PROBI-COLIC group. Efficacy of Bifidobacterium breve CECT7263 for infantile colic treatment: an open-label, parallel, randomised, controlled trial. Benef Microbes. 2021 Feb 24;12(1):55-67. doi: 10.3920/BM2020.0105. Epub 2020 Dec 22. PMID: 33350361


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic