Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Kom i balans efter antibiotika

Kom i balans efter antibiotika

Om du någon gång genomgått en antibiotikakur är det extra viktigt att stötta upp med goda mjölksyrabakterier från flera stammar. Och för att mjölksyrabakterier ska kunna må bra och frodas, behöver de sin älsklingsmat fibrer. 

Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel som varje år räddar liv. I dag vet vi dock att antibiotika tar dödar fler bakterier, även de goda. Eftersom 80 procent av immunsystemet sitter i mage och tarm är det mycket viktigt att återfå goda bakterier från olika stammar i tarmen så snart som möjligt för att undvika att dra på sig andra typer av besvär. En mångsidig, fiberrik kost där vi äter mycket frukt, bär, grönt, rotsaker, nötter, fröer, fullkorn med mera samt att inta probiotika (mjölksyrabakterier) är därför en viktig grund till att återgå en mage- och tarm i balans efter en antibiotikakur. 

Hur magen och tarmarna fungerar har långt större betydelse för hur vi mår än vi tidigare trott. Många välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran

– Guila Enders, forskare och författare, från boken Charmen med tarmen: allt om ett av kroppens mest underskattade organ (2018)VANLIGA BESVÄR EFTER ANTIBIOTIKA

Att diarré och svampinfektioner kommer som ett brev på posten efter en antibiotikakur är väl känt. Andra vanliga besvär som kan uppstå är urinvägsinfektioner, andra infektioner och olika slags födoämnesintoleranser. Ofta kan man få nya hälsobesvär som inte direkt associeras med mage- och tarm. Då problemen ofta kan uppstå där vi har vår svagaste genetiska länk gör att man inte alltid sätter det i samband med en antibiotikakur. 

Störningar i tarmfloran efter intag av antibiotika kan vara i flera månader, upp till ett år efter avslutad kur. Bredspektrum-antibiotika har störst negativ inverkan på tarmfloran. 

Om du någon gång genomgått en antibiotikakur är det därför extra viktigt att stötta upp med goda mjölksyrabakterier från olika stammar. Och för att mjölksyrabakteriet ska kunna må bra och frodas behöver de sin älsklingsmat fibrer.


TÄNK PÅ DETTA OM DU TAR ELLER HAR TAGIT ANTIBIOTIKA

  • Probiotika kan tas i samband med en antibiotikakur, dock ej samtidigt. Det bör gå ett par timmar mellan intag av probiotika och antibiotika.
  • Ju starkare antibiotika och ju längre kuren pågått, desto längre behöver du stötta upp med mjölksyrabakterier.
  • En normal antibiotikakur på 10 dagar kräver ungefär 5–6 månaders intag av probiotika för att bygga upp en mångfald av goda tarmbakterier igen.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic