Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Motion hjälper hjärnan att bättre klara av ljud

MOTION HJÄLPER HJÄRNAN ATT BÄTTRE KLARA AV LJUD

TRÄNING
Har du märkt att träning gör dig lugnare? En anledning kan vara att det gör oss mindre ljudkänsliga. Många av oss har en vardag där olika ljud ständigt är närvarande. Att då med hjälp av träning kunna koncentrera oss bättre på det vi ska göra, vore inte så dumt.

Det var när forskare från amerikanska Northwestern University undersökte idrottande studenter, som de upptäckte att dessa lättare kan ”skruva ner volymen” på ljud, än de som inte idrottade.


Totalt ingick 998 studenter i studien, både kvinnor och män. Hälften var idrottare och den andra hälften idrottade inte. Deltagarna fick sitta med hörlurar som levererade konstant bakgrundsljud och uppmanades att lyssna efter stavelser som också hördes i lurarna. Forskarna analyserade därefter deltagarnas respons på stavelserna jämfört med bakgrundsljuden.


Idrottare kan stänga ute ljud


Resultatet av studien visar att idrottarna hade ett lugnare och mer hälsosamt nervsystem. De visade en större hjärnaktivitet jämfört icke aktiva när det hördes en stavelse i lurarna [1]. Forskarna förklarar att man kan tänka på bakgrundsljud som bruset när du inte får in en radiostation helt perfekt. Det finns då två sätt för hjärnan att höra programledarens röst bättre – tysta bruset eller öka ljudet på programledarens röst. De vältränades hjärnor använde strategin att minska bruset [2].


Vill veta mer om träning och hjärnan


Forskarna vill nu ta reda på mer om hur idrott kan ha dessa effekter på hjärnan. De tror att det dels kan handla om att de aktiva studenterna har bättre fysisk hälsa men dels att de som idrottar behöver kunna fokusera på rätt ljud under exempelvis en match.


De påpekar också att det finns en möjlig nytta med att vara aktiv, för de som av olika anledningar har behov av förbättrad hantering av hörselintryck [1].


Referenser


1. Krizman J, Lindley T, Bonacina S, Colegrove D, White-Schwoch T, Kraus N. Play Sports for a Quieter Brain: Evidence From Division I Collegiate Athletes. Sports Health. 2019;1941738119892275.

2. https://www.healthline.com/health-news/playing-sports-makes-brain-more-healthy#How-athletes-brains-differ


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic