Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Pollensäsongen blir längre – och värre

Pollensäsongen blir längre – och värre

Pollensäsongen blir längre – och värre. Pollensäsongen är redan i gång, 20 dagar tidigare i genomsnitt jämfört med för 30 år sedan. Dessutom har säsongen blivit tio dagar längre, och om det inte var nog så har även pollenmängden ökat med drygt 20 procent.

Det är inga roliga nyheter för Sveriges omkring tre miljoner pollenallergiker. Orsaken till förändringarna är framför allt att vintrarna blivit varmare, rapporterar forskare vid Utah-universitetet i USA.


Ju varmare desto mer pollen


De har analyserat pollenmätningar från 60 platser i Nordamerika mellan 1990 och 2018, och mönstret verkar vara detsamma överallt. Ju varmare klimat, desto mer pollen.


– Den starka kopplingen mellan varmare väder och pollensäsonger är ett kristallklart exempel på hur den globala uppvärmningen påverkar människors hälsa i hela USA, konstaterar William Anderegg som ledde studien.


– Det kommer bli pollensäsong nästan året om, säger pollenforskaren Åslög Dahl vid Göteborgs universitet till P4 Värmland.


Varför orsakar pollen allergier?


Pollenallergi uppstår när immunförsvaret reagerar mot det frömjöl (pollen) som sprids av gräs, träd och växter när de börjar blomma vår och sommar. Av någon anledning tror immunförsvaret att proteiner i pollen är farliga och producerar därför antikroppar mot fienden.


Den här processen framkallar inflammation med frisättning av histamin som särskilt påverkar slemhinnorna i ögon, näsa och luftrör. Symtomen är oftast röda, kliande ögon, svullna ögonlock, rinnande näsa och andningsbesvär.Källa:


University of Utah. Yes, allergy seasons are getting worse. Blame climate change. Pressmeddelande 2021-02-08.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic