Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Prebiotika kan minska stress och oro – visar ny studie

Prebiotika kan minska stress och oro - visar ny studie

MENTAL HÄLSA
Att använda sig av prebiotika kan minska känslor av stress och oro hos unga kvinnor, visar en ny studie. Fyra veckor med en särskild typ av fibrer som är bra för tarmfloran, har enligt forskarna potential att minska psykisk ohälsa som annars kan fortsätta upp i vuxen ålder.

För att uppleva psykisk hälsa som vuxen är övergången mellan tonåring och ung vuxen extra viktig. Det är då vi ska förfina våra kunskaper i känslomässig reglering och detta kan störas av sådant som social oro eller annan typ av ångest.


Studie med unga kvinnor


Fokus för den placebokontrollerade studie forskarna i England genomförde var psykisk hälsa hos unga kvinnor och hur den påverkas av prebiotika, i detta fallet galakotoligosackarider (GOS). Tre saker ville de undersöka extra noga: hur tarmfloran såg ut före och efter prebiotika, kvinnornas känslomässiga beteende och deras välmående.


64 kvinnor mellan 18 och 25 år, valdes ut att komma med i studien och de hade inga tidigare eller nuvarande psykiska problem. Ingen av dem tog några tillskott av vare sig probiotika eller prebiotika. Under 4 dagar fick de registrera vad de åt för att kunna analysera energiintag och intag av makro- och mikronäringsämnen.


Positiva resultat för prebiotikagruppen


När forskarna bröt koden och tittade på om det var några skillnader mellan gruppen som fått placebo och den som fått GOS, kunde de se att GOS-gruppen hade fått mer Bifidobakterier i tarmarna. Utöver det hade de färre bakterier som främjar sjukdom. Detta i sin tur gav ett ökat psykiskt välmående hos de unga kvinnorna. Särskilt de som led av stress och ångest.


Dr Kathrin Coen som är forskare vid Surrey university säger “Det är ett stort framsteg att vi kan visa att ett säkert och enkelt tillskott som prebiotika förbättrar tarmflora och välmående hos unga kvinnor”.Referens


Johnstone, N., Milesi, C., Burn, O. et al. Anxiolytic effects of a galacto-oligosaccharides prebiotic in healthy females (18–25 years) with corresponding changes in gut bacterial composition. Sci Rep 11, 8302 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-87865-w
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic