Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Risker med erukasyra i barnmat

Risker med erukasyra i barnmat

Behovet av fett i barnmat och bröstmjölksersättning har uppmärksammats på senare år. Nu menar tyska forskare att den källa till fett som ofta väljs, rapsolja, kan medföra risker för barnen.

Kost till barn är ett omdebatterat ämne och det kan kännas som en djungel för den som har en liten att ge mat till. För inte så länge sedan lades ingen stor vikt vid fettet i bröstmjölksersättning och barnmat men nu förstår vi hur viktigt det är att rätt fett tillförs med kosten.


Exempelvis visade en studie som undersökte samband mellan nivåerna av fett i navelsträngsblod och allergier, att mammans intag av omega-3 minskar risken för allergier under barnets första år.


Rapsolja källa till fett


Inom livsmedelsindustrin används ofta rapsolja som en källa till fett i bröstmjölksersättning och barnmat. I rapsolja finns fettsyran erukasyra som är en omega-3-fettsyra och i stora mängder kan den ge försvagat hjärta, skada mitokondrier och leda till att hjärtats vävnad inte byggs upp på rätt sätt samt orsaka att hjärtceller dör och ersätts med ärrvävnad.


Tyska forskare som gjort en sammanställning identifierar risker med erukasyra i barnens kost. Deras beräkningar visar att ett barn som äter mycket industriellt producerad barnmat hamnar strax ovanför de nivåer som europeiska riktlinjer bedömer som skadliga (2). Vid normalt intaga av barnmat eller bröstmjölksersättning såg forskarna inga risker.


Begränsa rapsolja i barnmat


Även om de flesta barn inte får i sig eurukafett över gränsvärdena påpekar ändå forskarna att det är viktigt att begränsa denna fettsyra i barnens kost.


Rapsoljan är en billig och stabil olja att använda i industriellt tillverkad barnmat. Därför är den så vanligt förekommande. Här är några tips för dig som vill undvika rapsolja för ditt barn:


- Laga maten själv. 1177 har bra grundläggande tips på hur du gör. Låna gärna en bok på biblioteket med inspiration till recept och tips som förenklar.


- Ge barnet samma mat som du äter. Baby led weaning går ut på att låta barnen äta lagom stora bitar av mat själva. Detta ska förstås göras på ett säkert sätt och i kombination med amning, ersättning eller annan barnmat. Men snabbare än du anar kanske barnet är igång och äter sin mat själv.  Läs mer om BLW här.


- Fråga och titta efter barnmatsalternativ fria från rapsolja.Referenser


Palmer DJ, Sullivan T, Gold MS, Prescott SL, Heddle R, Gibson RA, Makrides M. Effect of n-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in pregnancy on infants' allergies in first year of life: randomised controlled trial. BMJ. 2012 Jan 30;344:e184. doi: 10.1136/bmj.e184. PMID: 22294737; PMCID: PMC3269207.

https://www.bfr.bund.de/cm/349/infant-nutrition-health-risks-due-to-erucic-acid-are-not-to-be-expected.pdf


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic