Upptäck våra kit med 15% rabatt
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Steg för en hälsosam vardag

Steg för en hälsosam vardag

Med hälsosamma rutiner på jobbet får du mycket gratis. Nyckeln är just rutiner där du utan att tänka på det rör dig, äter mycket grönt och är social. Bygg upp ditt jobbliv så att det passar dig - tips att testa direkt.

Meningarna går isär om det är lättare att vara hälsosam på semestern eller när vi jobbar. Å ena sidan bjuder semestern på mer tid till att träna och laga mat. Å andra sidan kan vi ha svårt att hitta rytmen med de hälsosamma aktiviteterna. När vi jobbar har vi alla chanser att använda oss av det mest effektiva för att nå våra hälsomål - rutiner.


Du får här förslag på hälsosamma jobbrutiner att använda i din vardag. Och kom ihåg, små steg är också steg i rätt riktning.


1. Mer grönt i kosten


Frukt och grönt är både gott och hälsosamt. En del tycker att det är svårt att komma upp i de rekommenderade mängderna per dag. Först och främst: Se till att äta växter till varje måltid. Ett mellanmål kan lika gärna vara en sallad som en bulle. När du vill ta en snabb, hälsosam paus är en smoothie med ett grönt pulver perfekt.


Hälsosam vana: Välj en måltid på jobbet där du lägger till extra grönsaker.


2. Vardagsmotionen fixad

En del av oss har mer stillasittande jobb än andra. De flesta har dock chansen att påverka hur mycket de rör sig i någon mån. Du är säkert medveten om det här redan, men att röra på sig under dagen gör skillnad för hur skärpta vi är mentalt och den metabola hälsan. Prova att stå upp och jobba, eller prata i telefon stående. Ett möte under en promenad kanske visar sig mer effektivt än att sitta ner i ett mötesrum?


Hälsosam vana: Ta en paus varje timme där du rör dig, stretcha, gör benböj, gå en sväng, gör några yogaposer.


3. Sociala behovet uppfyllt


Kollegor fyller ett viktigt socialt behov, det har många av oss blivit medvetna om. Därför är det viktigt att vårda de sociala relationerna på jobbet, det kan göra dig gladare och jobbdagen mer givande.


Hälsosam vana: Välj minst ett tillfälle per vecka då du “ger först”. Säg hej och le innan den andra personen, erbjud din kunskap och erfarenhet till någon annan, delta i nästa möte med attityden att du ska vara de andra till hjälp.


4. Koppla av och ladda batterierna


En avgörande hälsosam jobbvana är att koppla av från arbetet. Hur gör du idag för att markera att arbetsdagen är slut? Detta är viktigt såväl som när du jobbar på kontor som hemma (kanske ännu viktigare hemma). Ett sätt som många använder är att skriva upp de uppgifter som är prioriterade till dagen efter, städa upp arbetsplatsen någorlunda (om du jobbar hemma - städa helt bort jobbet) för att sedan avrunda med någon fysisk aktivitet som ett träningspass, yoga eller en promenad runt kvarteret. Men gör vad som fungerar för dig: tänd ett ljus, meditera, ring en vän eller spela härlig musik.


Hälsosam vana: Sätt en rutin som visar att arbetsdagen är slut.


5. Låt sommaren dröja sig kvar


Bara för att vi har börjat jobba är sommaren inte slut. Drick morgonkaffet på altanen eller sväng ihop en tallrik med grönsaker i säsong. Se till att vara utomhus - även på arbetstid. Passa på att ta en lunchpromenad.