Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Superhjälten Chlorella

Superhjälten Chlorella

DETOX
En liten grön prick som är redo att frälsa världen och universum. Här är superhjälten chlorella.

Om chlorella vore en människa skulle det vara en blyg och ödmjuk person som råkar vara president, rockstjärna, astronaut och läkare på samma gång. Nu är inte chlorella en människa utan en liten grön alg, men om du äter den så kanske du blir en rockstjärna som är president i rymden och utför mirakel på sjuka människor. Åtminstone känns det så.


Hela världens lilla hjälte.


Chlorella är en av naturens mest näringsrika växter. Den innehåller allt och lite till. Ska man bara äta en enda sak för resten av livet (vilket vi inte rekommenderar) så är chlorella en av de hetaste kandidaterna.


Det är en av anledningarna till att NASA intresserar sig för denna lilla alg och testar den i sina rymdprojekt. Ryska kosmonauter har till och med provat att odla chlorella i tyngdlöshet. Bara en sån sak.


På jorden odlas chlorella i dammar med frisk sötvatten, främst i Japan som är världens största exportör av chlorella. Och vad är det då som är så fantastiskt med chlorella?


Vad kan chlorella göra för dig?


Chlorella är en sötvattensalg som består av cirka 60 procent högvärdigt protein. Den innehåller alla aminosyror, alla vitaminer och är en bra källa till omega-3.


Hängde du med där? Ibland läser man en text utan att greppa storheten det man läst. Alltså. Chlorella innehåller ALLA vitaminer, ALLA mineraler, ALLA aminosyror och är en bra källa till omega-3!


Redan det gör att vår multibegåvade vän förtjänar en marmorstaty, kanske sittande på en stegrande häst med armen utsträckt i en heroisk segergest. Och det är bara början.


Chlorella innehåller klorofyll, som syresätter ditt blod och dina celler. Chlorella binder tungmetaller vilket gör till den en bra detoxprodukt. Chlorella hjälper till att avgifta alla typer av tungmetaller exempelvis bly, kvicksilver, kadmium.


Chlorella är bra för immunsystemet och ökar produktionen av IgA-antikroppar på slemhinnorna. Chlorella ökar aktiviteten hos NK-cellerna (natural killer cells).  Chlorella har en antiallergisk effekt genom att stimulera Th1-svaret och därmed motverka frisättning av histamin.


Chlorella är bra för den som vill gå ner i vikt eftersom den ökar cirkulation, reglerar hormoner, höjer energinivån och främjar kroppens metabolism. Den hjälper dessutom till att sänka kolesterol och blodsockernivåerna.


Och som om det inte skulle räcka kan chlorella få dig att se yngre ut eftersom den minskar den oxidativa stressen.


Läs mer, lär mer, ät mer.


Det var några exempel på chlorella storhet, denna mikroskopiska lilla alg. Man skulle kunna skriva en hel bok om chlorella och allt den är bra för. Folk HAR skrivit böcker om chlorella och allt den är bra för. Till exempel ”Chlorella – funktionell föda” av Stig Arne Levin eller ”What Should You Know about Superfood Chlorella?” av Jennifer Hooper.


Men än så länge har ingen gjort en ryttarstaty med chlorella, kanske för att den är så liten, att allt man skulle se är en galen häst.


Så använder du chlorella


Chlorella går att köpa som tabletter eller pulver. Smaken för tankarna till gräs eller hö. Eftersom chlorella är ett effektivt ”reningsverk” är det viktigt att börja lite försiktigt. En bra start kan vara ca en fjärdedel av den mängd som anges på etiketten. Trappa sedan upp successivt.


Chlorella vid graviditet och amning


Vid graviditet och amning vill man aldrig dra igång mammans reningsverk för fullt eftersom tungmetaller och annat lätt går över till barnet. Om man under längre tid intagit Chlorella innan man blir gravid kan man fortsätta med samma mängd som tidigare, men inte mer än vad etiketten anger. I annat fall bör gravida och ammande inte komma upp i mer än halva dosen som anges på etiketten.


Referenser

  1. Queiroz ML, et. al. Chlorella Food Chem Toxicol. 2011 Nov;49(11):2934-41.
  2. Uchikawa T, J Toxicol Sci. 2011 Oct;36(5):675-80.
  3. Shim JY1 J Med Food. 2008 Sep;11(3):479-85
  4. Otsuki T et. al. Nutr J. 2011 Sep 9;10:91.
  5. Kwak JH, et. al. Nutr J. 2012 Jul 31;11:53
  6. Bae MJ, et. al. Sci Food Agric. 2013 Feb 20.
  7. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.0180
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24331771
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865357

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic