Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Susanna Moen: Så tar jag hand om min kropp under graviditeten

Susanna Moen: Så tar jag hand om min kropp under graviditeten

Efter flera år av utebliven mens började Susanna, 30, forska på kvinnohälsa och lyckades genom ändrad livsstil och kosttillskott att få den tillbaka. Nu väntar hon barn och berättar om resan dit – och hur hon hjälper sin kropp att må så bra som möjligt under graviditeten.
Susanna Moen om sin gravidresa

Som tjugoåring levde Susanna ett aktivt liv. Hon tränade mycket, åt veganskt och presterade på topp i allt hon tog sig för – vilket ledde till en hel del stress. Under en resa till Australien valde hon att sluta med p-piller och berättar att mensen inte kom tillbaka.

– Tiden gick, så när jag kom hem till Sverige efter nio månader sökte jag läkarvård och fick rådet att börja med p-piller igen för att få tillbaka blödningen. Det kändes inte helt bra för mig, jag kände att det måste finnas något bättre, naturligt sätt. Jag började sätta mig in i kvinnohälsa för att förstå vad jag själv kunde göra för att få tillbaka min uteblivna mens på ett naturligt sätt.


"KROPPEN FOKUSERAR PÅ ÖVERLEVNAD"

Susanna insåg snabbt att hon trott att hon levt hälsosamt, men att vegansk kost, hård träning och mycket stress hade lett till motsatsen. Hennes sätt att leva hade lett till näringsbrister och kroppen hade gått in i överlevnadsläge, då kroppen alltid prioriterar överlevnad framför fertilitet och detta ledde till att ägglossning och mens uteblev.

– Jag gick in i mig själv och försökte förstå vad jag faktiskt mådde bra av och hur jag såg på mat, på träning, på hälsa. Jag hade tidigare tränat för att bli starkare och snabbare, men forskning om träning och hälsa baseras nästintill uteslutande på medelålders män och tar ingen hänsyn alls till kvinnor och våra menscykler. Hela min syn förändrades när jag förstod hur vi ser på hälsa i dag, jämfört med hur kvinnor bör se på hälsa för att må bra.


 Man måste komma ihåg att kroppen är en helhet. Det vi tänker, hur vi rör oss, vad vi gör – allt hänger ihop.

RÄTT NÄRING HAR KRAFTFULLT EFFEKT

Som en del i sin läkningsprocess med att få tillbaka en regelbunden och stark menscykel insåg hon hur kraftfull effekt rätt näring har. Förr, menar hon, var hon rädd för att äta mat med högt fettinnehåll som ett resultat av den fettskräck som funnits i samhället, men insåg att det var en viktig byggsten för att kroppen skulle fungera. Att få i sig kolesterol som finns i animaliska produkter av hög kvalitet, omega 3 och D-vitamin är viktiga byggstenar för en fungerande menscykel.

Susanna gjorde näringstester för att se vad kroppen behövde och genom att ändra sin livsstil, sin kost och hur hon kompletterade kroppens resurser med kosttillskott mådde Susanna bättre och bättre, samtidigt som intresset för kvinnohälsa fortsatte. I dag driver hon lifestylebolaget Womensync och brinner för att öka medvetenheten om kvinnokroppen och hur man kan leva ett liv i synk med sin biologi. I höst väntar hon och pojkvännen sitt första barn.


FÖRBÄTTRA KVALITET PÅ ÄGG OCH SPERMIER

Från början var inte Susannas huvudsyfte att bli gravid, utan de förändringar hon gjorde var för att stärka sin ägglossning och därmed ha en balanserad menscykel – vilket ofta är samma förberedelser som inför en graviditet.

– Mina förberedelser inför graviditet skilde sig inte mycket från resan i att stärka min menscykel. För över tre år sedan kom jag över intressant forskning om Q10 och sedan dess har jag och min pojkvän ätit det då det bland annat sägs kunna stärka äggkvaliteten och förbättra spermiekvaliteten. Att få i sig tillräckligt med C-vitamin är viktigt för att stärka immunförsvaret, jag som bor på Island just nu behöver extra D-vitamin för att må bra och jag brukar också ta magnesium för att varva ned kroppen på kvällen.

Efter gravidbeskedet har Susanna varit noga med att säkerställa sitt folat-, C- och D-vitaminintag och kompletterar med magnesium och zink, samt Q10 för att hålla den hormonella balansen i schack. Nu när förlossningen börjar närma sig planerar hon att dricka mer hallonbladste och de sista veckorna ska hon ta nattljusolja för att börja mjuka upp cervix. Samtidigt fokuserar hon på att röra på sig, äta näringsrikt och vila.

– Man måste komma ihåg att kroppen är en helhet. Det vi tänker, hur vi rör oss, vad vi gör – allt hänger ihop. En graviditet handlar inte bara om det fysiska, det handlar om både mamma och bebis och att vi ska få de resurser som krävs för att vi ska må bra. Det finns mycket vi som kvinnor kan göra för att komplettera våra näringsintag och jag rekommenderar verkligen alla att lyssna på kroppen och dess signaler för att hitta sin egen balans.


Ta del av den kostnadsfria kursen ”Konsten att bli gravid – kvinnlig och manlig fertilitet”. Läs mer här.


Produkter Susanna rekommenderar

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic