Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Tarmbakterier för bättre hälsa

Tarmbakterier för bättre hälsa

MAGHÄLSA
De allra flesta bakterier lever i vår tjocktarm, där de har mängder av viktiga uppgifter. Fler än 1 000 olika bakteriestammar ingår i människans tarmflora.

Vi människor har i snitt 100 000 miljarder bakterier på huden, i våra slemhinnor och i våra tarmar. Vi har 10 gånger fler bakterier i och på kroppen än mänskliga celler.


De allra flesta bakterier lever i vår tjocktarm, där de har mängder av viktiga uppgifter. Fler än 1 000 olika bakteriestammar ingår i människans tarmflora.


Hela 80 procent av vårt immunsystem är lokaliserat till tarmen. Tarmfloran, alltså de bakterier och mikroorganismer som lever i våra tarmar, är viktig för immunsystemets utveckling och funktion. De goda bakterierna jobbar med att hålla dåliga bakterier borta och skyddar mot parasiter och jästsvampar.


Bakterierna bryter ner födoämnen som matsmältningen inte har klarat av, liksom cancerogena ämnen och andra toxiner, t.ex. läkemedel. Det är en anledning till att vi reagerar olika på mediciner – vi har alla unika uppsättningar bakterier i tarmen.


Bakterierna gör också så att cellerna i tarmens innerväggar, tarmslemhinnan, hela tiden nybildas, vilket skyddar tarmen mot sjukdom.


Bakterier tillverkar vitaminer


Bakterierna tillverkar flera viktiga vitaminer: B12, B9 (Folat), B7 (Biotin) och vitamin K2, samt korta fettsyror, som är bra för tarmens celler. De styr också delvis vilka näringsämnen vår kropp kan ta upp. Tarmbakterierna fermenterar även fibrer, som bildar korta fettsyror.


När vi har för lite goda bakterier i tarmarna, eller allt för många elaka bakterier, kan vi få problem med magen. Vi kan få försvagat immunförsvar och bli känsligare för infektioner, få svamp och försvagade tarmrörelser. Att ha obalans i tarmbakteriefloran kan också bidra till övervikt.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic