Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Tecken på att du behöver en detox

Tecken på att du behöver en detox

DETOX
Området avgiftning är något av en vattendelare. Många ifrågasätter om vi egentligen kan stärka kroppens avgiftningsprocesser. Men att låta kroppen vila från alla gifter den hela tiden belastas med kan vara välgörande.

Enligt forskningen kan upp till en tredjedel av befolkningen kan vara överkänsliga mot kemikalier.[1]


Faktum är att det amerikanska naturvårdsverket EPA har sammanställt en lista på 86 405 giftiga kemikalier varav 41 587 används idag.[2] Du har säkert hört om analyser av blodet i navelsträngen hos nyfödda. Man har hittat nära 300 giftiga kemikalier bara där.[3]


Men hur vet man när det är dags för en detox? Det finns flera symtom som kan vara tecken på att kroppens avgiftningsorgan är överbelastade. Du kan också besvara frågorna i det här formuläret om överkänslighet mot kemikalier. Det är ett validerat screeningverktyg som tagits fram av forskare vid Texas universitet.[4]


Konstant trötthet


Om du känner dig trött hela tiden är och vet med dig att du är överbelastad med gifter, oavsett om det handlar om alkohol, socker och annan starkt bearbetad mat eller andra ohälsosamma ämnen, kan det vara bra att ge kroppen en paus och lite hjälp med avgiftningen.


Det finns också kemikalier som kan störa sömnen. Studier av människor som exponeras för lösningsmedel och bekämpningsmedel i arbetet har visat en koppling till sömnproblem och sömnapné.[5],[6]


Nedstämdhet och hjärndimma


Det finns många gifter, till exempel bekämpningsmedel och tungmetaller, som förknippas med ökad risk för depression och problem med kognitiva funktioner.[7],[8] Ett exempel är lösningsmedlet metylenklorid som kan finnas i gasdrivna sprejflaskor (aerosoler), till exempel vissa sprejfärger.


Sug efter socker och raffinerade kolhydrater


När kroppen har ett starkt sug efter kolhydrater och socker är det ofta ett tecken på att något inte stämmer. Din tarmflora kanske domineras av bakterier som hellre vill ha socker och stärkelse än annan, nyttigare mat. Lockelsen av en snabb energikick som stimulerar hjärnans frisättning av dopamin är en annan anledning till att vi längtar efter godis och fika. Men om det här sker regelbundet kan det vara ett tecken på att kroppen är i obalans och inte får i sig tillräckligt med näring eller inte tar upp den på ett effektivt sätt.


Matsmältningsbesvär eller uppsvälld mage


För mycket socker, alkohol och bearbetad mat kan leda till SIBO, överväxt av dåliga bakterier i tunntarmen. Det kan i sin tur bidra till läckande tarm, risk för födoämnesintolerans och sämre näringsupptag.[9]


Huvudvärk


Skadliga kemikalier som metylbensen (toluen) kan orsaka huvudvärk, trötthet och ge koncentrationssvårigheter. Metylbensen har visat sig ge skador på njurar, lever och lungor. Den kan finnas i lösningsmedel, lim, lacker och vissa färger.[10]


Nedsatt immunförsvar


Immunförsvaret är en viktig del av arbetet med att rensa ut oönskade ämnen ur kroppen. Därför finns det också risk för att immunförsvaret blir överbelastat och fungerar sämre eller felaktigt om man hela tiden utsätts för gifter, till exempel mögel.


I en studie av 27 personer som alla exponerats för klordan, ett gift som används för att döda termiter i hus, hade alla deltagarna onormalt hög aktivitet hos sina B- och T-celler tio år senare.[11] I en annan studie av 190 personer som exponerats för bekämpningsmedlet PCP (pentaklorfenol) i mer än ett halvår såg man en koppling mellan deras ökade nivåer av PCP i blodet och ett sämre immunförsvar.[12]


Kroppen behöver vitaminer, mineraler och aminosyror för att göra sig av med nedbrytningsprodukter, främmande kemikalier och reaktiva syreradikaler. Om det finns mer skadliga ämnen än vad kroppen klarar av får den svårare att ta upp och använda näring.


Du kan vända en sådan nedåtgående hälsospiral genom att tänka på vad du äter och dricker, se över hur mycket tungmetaller och kemiska ämnen du utsätts för och undvika produkter med skadliga kemikalier i hem och trädgård. Du kan också se till att du får i dig tillräckligt med näring som underlättar kroppens avgiftning, till exempel C-vitamin, E-vitamin, selen, glutation och glycin.


Referenser


[1] Palmer RF, Jaén CR, Perales RB, Rincon R, Forster JN, Miller CS. Three questions for identifying chemically intolerant individuals in clinical and epidemiological populations: The Brief Environmental Exposure and Sensitivity Inventory (BREESI). PLOS ONE. Sept. 16, 2020.


[2] TSCA Chemical Substance Inventory: https://www.epa.gov/tsca-inventory/how-access-tsca-inventory Hämtad 2021-01-26.


[3] Lövtrup M. Nära 300 kemikalier funna i navelsträngen hos nyfödda. Lakartidningen.se 2012-11-29.


[4] Sandström H. Är du överkänslig mot kemikalier? Svara på 3 frågor. FMfonden.se 2020-09-25.


[5] Ulfberg J, Carter N, Talbäck M, Edling C. Occupational exposure to organic solvents and sleep-disordered breathing. Neuroepidemiology. 1997;16(6):317-26.


[6] Baumert BO, Carnes MU, Hoppin JA, Jackson CL, Sandler DP, Freeman LB, Henneberger PK, Umbach DM, Shrestha S, Long S, London SJ. Sleep apnea and pesticide exposure in a study of US farmers. Sleep Health. 2018 Feb;4(1):20-26.


[7] van den Bosch M, Meyer-Lindenberg A. Environmental Exposures and Depression: Biological Mechanisms and Epidemiological Evidence. Annu Rev Public Health. 2019 Apr 1;40:239-259.


[8] Arbetsmiljöverket. Kemiska ämnens påverkan på kognitiva funktioner i arbetslivet. Kunskapssammanställning 2020:2.


[9] Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM. Small intestinal bacterial overgrowth: a comprehensive review. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2007 Feb;3(2):112-22.


[10] Agency for toxic substances & disease registry. Public health statement for toluene. CAS#: 108-88-3.


[11] McConnachie PR, Zahalsky AC. Immune alterations in humans exposed to the termiticide technical chlordane. Arch Environ Health. 1992 Jul-Aug;47(4):295-301.


[12] Daniel V, Huber W, Bauer K, Suesal C, Mytilineos J, Melk A, Conradt C, Opelz G. Association of elevated blood levels of pentachlorophenol (PCP) with cellular and humoral immunodeficiencies. Arch Environ Health. 2001 Jan-Feb;56(1):77-83.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic