Dina bröst behöver vitamin D

I en ny studie gällande bröstcancer och brist på vitamin D, kunde forskare koppla för låg D-vitaminhalt i blodet till aktivering av ID1-genen som ökar patientens risk för en sämre prognos.

Det är känt sedan tidigare i ett flertalet studier att höga vitamin D nivåer ökar chansen för överlevnad vid en cancerdiagnos, främst vid bröstcancer, lymfom och tarmcancer.

”Även om många fler studier behöver göras, visar forskningen från både vårt labb och andras att människor som är i riskzonen för att få bröstcancer bör känna till sin D-vitaminnivå och vidta åtgärder för att rätta till eventuella brister”, huvudförfattare av studien Brian Feldman vid Stanford University i Kalifornien.

Bröstcancer och brist på vitamin D är starkt länkade på flera sätt enligt forskningen. Både gällande vilken form av bröstcancer och överlevnad

I Sverige drabbas ca 9000 kvinnor och män per år av bröstcancer.

Solen i Sverige är endast stark nog några timmar mitt på dagen under sommartid (maj-augusti) för att tillräckligt med vitamin D ska bildas. Det ska sen räcka ända till nästa sommar, vi kan nämligen bara lagra vitamin D i ungefär 3 månader.  Runt 20 minuter i stark sol med mycket bar hud d.v.s. i bikini/badbyxa eller liknande, utan solskydd, laddar upp dina nivåer av vitamin D för några dagar framöver tills det är dags att vistas i solen igen.

Du kan se om du har brist på vitamin D med ett blodprov som heter 25-OH-D på din vårdcentral.

 

Det här inlägget postades i Artiklar, Vitaminer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.