Holistisk tandhälsa- för bättre hälsa

 

HolisticDagen 2017 har gått av stapeln både i Göteborg också Stockholm. Dagen innehöll tre föreläsningar om tre mycket viktiga ämnen. För er som inte kunde vara med så kommer här en sammanfattning av Karin Öckerts föreläsning om holistisk tandhälsa. Karin Öckert är tandläkare och specialist i parodontologi. Under sin föreläsning delade hon med sig av sin stora erfarenhet uppdelat på tre problemområden i våra munnar.

Tandfyllnadsmaterial

Karin konstaterade uppgivet att amalgam är giftet som är så farligt att det endast får slutförvaras i munhålan. Cirka hälften av alla svenskar idag har amalgam i munnen. Men vilka har störst behov av att amalgamsanera?

 • Alla multisjuka som ofta har dålig avgiftning
 • De som är allergiska mot kvicksilver
 • De som har andra metaller i kroppen exempelvis i proteser, piercing och skruvar
 • De som arbetar mycket framför datorn

Två viktiga OBS!

Innan amalgamsanering måste man se till att kroppen är redo. Och saneringen måste göras i en lugn takt så att kroppen hänger med. Tar man ut för mycket amalgam för snabbt så kanske kroppen inte orkar med avgiftningen, vilket kan göra att man blir ordentligt sjuk.

Steg 1: Stötta tarmslemhinnan och tarmfloran.

Steg 2: Förbättra leverns avgiftningskapacitet, så att den klarar av den ökade belastningen vid amalgamsaneringen. Kroppen behöver mycket antioxidanter som C-vitamin och Selen.

Steg 3: Se till att hitta en tandläkare som tar ut amalgamet på rätt sätt.

Steg 4: Hjälp kroppen att avgifta kvicksilvret med hjälp av kelatorer.

Läs mer här: http://www.amalgamsanera.nu/

 

Rotfyllning av tänder – en omöjlig terapi

En rotfylld tand kan beskrivas som en kronisk toxinfabrik. Alla rotfyllda tänder har bakterier nere i roten. Bakterier producerar toxiner som går ut i blodbanan och många vandrar till organ långt bort från munhålan, där de skapar inflammation. De organ som verkar drabbas värst är: hjärta och kärl, lederna samt hjärnan och nervsystemet. Men alla delare av kroppen kan påverkas.

Hur ska man veta om en rotfylld tand orsakar problem?

Några frågor man kan ställa sig är:

 • När började symptomen? Före eller efter rotfyllning. Symptomen kommer oftast inte direkt utan lite gradvis efter rotfyllningen. Även gamla tidigare symptomfria rotfyllningar kan börja ge symptom på grund av försämrat immunförsvar eller ökad belastning.
 • Symtom som bara uppträder på ena sidan kroppen kan tyda på koppling till tänderna.

Får alla problem av rotfyllda tänder?

Som vanligt är vi människor olika. Man kan dela in befolkningen i tre kategorier:

 • Grupp 1: Individer som har ett starkt immunförsvar. Kriget mot bakterier och toxiner förs nära tandroten. De får ibland symptom vid tanden, men inga problem i andra organ. Röntgenbilden visar en förmörkad zon vid tandroten. Cirka 25 procent av befolkningen.
 • Grupp 2: Individer med svagare immunförsvar. Vid ytterligare belastning på kroppen kan försvaret vid tandroten svikta och toxinerna läcker ut i kroppen. Kriget sker då i andra organ ofta långt från tanden. Symptom fås i de drabbade organen men inte vid tanden.

Röntgenbilden visar en förmörkad zon runt tandroten. Cirka 50 procent av befolkningen.

 • Grupp 3: Individer som har en genetiskt nedsatt immunitet. Toxinerna från tanden passerar direkt ut i blodbanan utan någon fungerande försvarsreaktion vid tanden. Resultatet blir väldigt negativt för hälsan. På röntgen syns ofta ingenting utan tandroten kan se perfekt ut.

Cirka 25 procent av befolkningen.

Vad göra om en tand behöver rotfyllas?

Det är faktiskt bättre att dra ut den. Behöver den ersättas så rekommenderar Karin Öckert ett implantat med Zirkonium,  inte med titan. Brygga eller bro är ett annat alternativ, men då måste man slipa ner tänderna bredvid en del vilket kan kännas onödigt.

 

Allergier mot tandfyllnadsmaterial

Enligt skolmedicinen kan allergier mot tandfyllnadsmaterial endast ge lokala reaktioner i munnen. Men enligt Karin Öckerts kliniska erfarenhet är det vanligaste att reaktionerna är systemiska dvs. kan yttra sig var som helst i kroppen. Vanliga symtom är:

 • Muskelvärk
 • Yrsel
 • Huvudvärk
 • Eksem
 • Andnöd
 • Takykardi, rubbningar i hjärtats rymt
 • Domningar i händer o fötter
 • Munsveda o tandvärk lokalt

Det bästa sättet att testa om man är allergisk mot ett tandfyllnadsmaterial är ett provokationstest. Alla kompositer kan etsas vid en tand. Ingen annan åtgärd får göras samtidigt. Utvärdera i en vecka eventuell försämring av symptom. Symtomen kommer sällan från munhålan utan från övriga kroppen. Övergående symptom är en varningssignal. Vid reaktion ska materialet borras bort under kofferdamduk. Av övriga material, ej komposit, kan man lägga provkroppar under tungan.

Karin avslutade sin föreläsning med en viktig påminnelse:  Var noga med tandborstningen! Använd tandtråd och tandstickor och gör ordentligt rent mellan tänderna. Då slipper du många problem.

 

 

Det här inlägget postades i Artiklar, Detox och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.