Pigment från bär påverkar cancerceller

En ny studie från Östra Finlands universitet visar att pigment från blåbär, lingon och svarta vinbär kan påverka cancerceller.

Bär får sin röda, blå och lila färg av pigment som kallas antocyaniner. Detta pigment finns främst i lingon, blåbär och svarta vinbär.

”De mest intressanta resultaten i vår studie har med cyanidin att göra. Den antocyaninen finns i blåbär, svarta vinbär och lingon”, säger forskaren Minna Rahnasto-Rilla, doktor i farmakologi (School of Pharmacy).

Cyanidin ökade SIRT6-nivåerna i mänskliga kolorektala cancerceller och minskade uttrycket av två cancergener (Twist1 och GLUT1). Cyanidin ökade även uttrycket av tumör- bekämpande genen, FoXO3 i celler.

Källa: Natural polyphenols as sirtuin 6 modulators.

Det här inlägget postades i Artiklar, Kroppen, Superfood och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.