Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Massor om Magnesium – en livsviktigt mineral

Massor om Magnesium – en livsviktigt mineral

MAGNESIUM
Magnesium är ett mineral som väcker intresse hos många. Du har säkert läst en hel del redan men vi vill gärna bygga på din kunskap om detta viktiga mineral. Magnesium är inblandad i många processer på olika platser i kroppen; i skelettet, hjärnan och ända in i minsta cell.

Magnesium är ett av de mineral som förbrukas först när vi stressar och krävs i tillräcklig mängd för att vi ska kunna återhämta oss helt, både psykiskt och fysiskt. Magnesium finns i kakao, vetekli, vetegroddar, linfrö, nötter, mandel och gröna bladgrönsaker.


Visste du att det finns en vetenskaplig tidskrift som bara skriver om magnesium? Det finns och heter Magnesium Research, i numret för September 2016 sammanfattas ett stort symposium om magnesium där forskare från hela världen deltog. Här kommer några axplock från detta symposium.1]


Blodet ger ingen rättvis bild av din magnesiumstatus. Magnesiumhalten i blodet (plasma och serum) ger ingen rättvis bild av magnesiumstatusen i kroppen. Den förändras som regel mycket lite vid intag av magnesium eller vid brist på magnesium. Magnesiumbrist kan alltså förekomma även då halterna i ett vanligt blodprov ser bra ut.


Inflammation: Man kan se att låga nivåer av magnesium bidrar till inflammation i kroppen.


Hjärta och kärl: Magnesium är viktigt för hjärta och kärl och påverkar balansen i deras förmåga att kontrahera och relaxera. Lågt intag av magnesium kan kopplas till ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Individer med högt intag av magnesium hade 34 procent minskad dödlighet.  Magnesium minskar också risken för stroke.


Blodsockerproblem: Låga nivåer av magnesium kan kopplas till metabolt syndrom och diabetes typ 2. Tillskott av magnesium kan ge bättre fasteglukos hos individer med metabolt syndrom.


Starka ben: Magnesium har stor betydelse för att bygga upp ett starkt skelett och motverka benskörhet. Bland annat genom att stimulera bildning av benbildande celler (osteoblaster) och motverka celler som bryter ner benet (osteoklaster).


[1] Andrea Rosanoff, Federica I Wolf. A guided tour of presentations at the XIV International Magnesium Symposium. Magnesium Research. 2016;29(3):55-59. doi:10.1684/mrh.2016.0405 http://www.jle.com/en/revues/mrh/e-docs/a_guided_tour_of_presentations_at_the_xiv_international_magnesium_symposium_308376/article.phtml?tab=texte


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic