Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Motverka depression med kosten – går det?

Motverka depression med kosten - går det?

Rätt sammansättning i kosten har potential att vända psykisk ohälsa, det förstår vi mer och mer. Just nu pågår studier av en hälsosam nordisk kost och hur den kan hålla hjärnan frisk. 

Idén att maten spelar roll för hur vi mår är inte ny. Länge har det sagts att mat kan användas som medicin och forskningen tar varje dag nya steg för att vi ska lära oss hur det går till på bästa sätt.


Vid Örebro universitet finns en grupp forskare som vill ta reda på om en så kallad nordisk kost kan vara bra för den som vill minska sin depression. Att det finns ett samband mellan kost och depression har varit känt en period.


Mycket processad mat, raffinerade kolhydrater och tillsatt socker är kopplat till högre risk för depression. Och tvärtom har de som är mycket frukt, grönt och fullkorn men mindre av processad mat och socker en lägre risk för depression. 


Den som har en depression tenderar också att äta mindre hälsosamt, vilket inte bara potentiellt förvärrar själva depressionen utan också riskerar att leda till annan ohälsa.


Kost med nordiska råvaror


Tonvikten i den nordiska kost forskarna tror är bra för hjärnan låg på grönsaker, baljväxter, frukt, fisk och fullkorn. Kosten i forskningens kontrollgrupp var skapad för att efterlikna den kost en deprimerad patient kanske vanligtvis äter. Rött kött, raffinerade kolhydrater (mestadels vete) och tillsatt socker dominerade medan frukt, grönt och fullkorn lyste med sin frånvaro. Att dricka fick personerna i nordiska kost-gruppen ingenting särskilt medan kontrollgruppen drack juice.


Deltagarna i nordisk kost-gruppen tyckte att maten smakade bra och det var också fler personer i den gruppen som minskade sina depressiva symtom, även om grupperna i studien var små.


Nästa steg i forskningen


Forskarna vill efter dessa första positiva resultat gå vidare och utöka med fler studier med blodprover, avföringsprov och markörer för inflammation.


En viktig fråga att kunna svara på är hur en kostförändring bäst används och det blir också fokus i kommande studier. Det blir också en närmare titt på exakt hur kosten kan motverka depression.Referens


Sabet JA, Ekman MS, Lundvall AS, Risérus U, Johansson U, Öström Å, Adamsson V, Cao Y, Msghina M, Brummer RJ. Feasibility and Acceptability of a Healthy Nordic Diet Intervention for the Treatment of Depression: A Randomized Controlled Pilot Trial. Nutrients. 2021 Mar 10;13(3):902. doi: 10.3390/nu13030902. PMID: 33802181; PMCID: PMC7999972. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/902/htm


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic