Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Omega-3 för en mer artrik och hälsosam tarmflora

Omega-3 för en mer artrik och hälsosam tarmflora

MAGHÄLSAOMEGA-3
Att äta en mångfald av frukt och grönt är ett välkänt sätt att göda en bred tarmflora. Men visste du att fettsyran omega-3 också kan vara en nyckel till att många olika arter av goda tarmbakterier ska trivas?

Den största studien hittills


Den största studien som hittills gjorts på sambandet mellan omega-3 och tarmflorans sammansättning, ger oss ännu fler anledningar att vara noga med att få i oss denna fettsyra. Den visade nämligen att ökade nivåer av omega-3 leder till en rikare tarmflora. När det kommer till din tarmflora vill du att den ska likna en regnskog. Massor av olika arter som lever tillsammans i harmoni och som bidrar till att du som värd blir friskare.


Till sin hjälp hade forskarna 876 kvinnor som alla var tvillingar. Studien analyserade hur stort kvinnornas intag av omega-3 var, nivåerna av DHA (en typ av omega-3 fettsyra) samt den totala nivån av omega-3 fettsyror i blodet. De undersökte även deras tarmflora genom att mäta vilka bakterier som fanns i avföringen.


Omega-3 effektivare än andra fettsyror


Den totala nivån av omega-3 i blodet hade ett starkt samband med hur artrik deltagarnas tarmflora var. Forskarna pekar särskilt på att kvinnor med tillräckliga nivåer av omega-3, hade fler bakterier som är associerade med hälsosam vikt och lägre inflammation. Däremot såg man inget samband mellan nivån av mättade och enkelomättade fettsyror i blodet och artrikedomen hos tarmflora.


N-carbamylglutamat nyckeln?


Forskarna gick också vidare och fann att ett ämne i tarmen, N-karbamylglutamat, hängde samman med nivåerna av omega-3 i blodet. N-karbamylglutamat är sedan tidigare känt för att minska inflammation i tarmen. Forskarna tror att åtminstone en del av anledningen till att omega-3 gynnar bakteriefloran, är att fettsyran stimulerar bakterier att tillverka mer N-karbamylglutamat vilket i sin tur motverkar inflammation och gynnar en bra tarmfunktion.


Forskarna menar att studien indikerar att tillskott av omega-3 skulle kunna användas för att förbättra tarmflorans sammansättning.


Referenser


Menni C, Zierer J, Pallister T, Jackson MA, Long T, Mohney RP, Steves CJ, Spector TD, Valdes AM. Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women. 2017.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic