Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Omega-3 – en absolut nödvändig fettsyra

Varför är omega-3 viktigt för oss?

MENTAL HÄLSAHJÄRTAOMEGA-3
Hjärnan består till viss del av omega-3-fett och länge trodde man att det främst var därför som dessa fettsyror gynnade vår hjärnhälsa. Nu vet vi också att omega-3 förändrar vår tarmflora på ett sätt som är positivt för knoppen. Omega-3 har en viktig roll i kopplingen mellan tarmen och hjärnan främst genom att det kan öka antalet av de bakterier som bildar de värdefulla fettsyrorna.
Alger

VARFÖR BEHÖVER VI OMEGA-3?

Omega-3 är en essentiell fettsyra, vilket innebär att den är absolut nödvändig för våra kroppar men inte möjlig för kroppen att själv producera. Vi behöver därför se till att få i oss tillräckliga mängder via maten. Man brukar prata om fettsyrorna EPA och DHA, och vi vet att DHA är viktigt för struktur och signalöverföring i hjärnan. Ett dagligt intag av 250 mg DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Vi vet även att omega-3-fettsyrorna bidrar till hjärtats normala funktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.


VARFÖR ÄR VI I STÖRRE BEHOV AV OMEGA-3 ÄN OMEGA-6?

Vi behöver den essentiella fettsyran omega-6 lika mycket som vi behöver omega-3. Omega-6 främjar tillfällig inflammation, vilket är ett naturligt skydd mot infektion och skadade celler och påskyndar sårläkningen. Men för mycket omega-6 i förhållande till omega-3 kan skapa kroniska inflammationer. Det kan leda till ökad risk för hjärt- och kärlbesvär, diabetes typ 2, astma, reumatism och andra problem.

För att människan ska må optimalt bör det finnas en balans mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6. Båda dessa fettsyror är essentiella och oerhört viktiga, men de måste vara i balans. Tyvärr är det vanligt med ett betydande överskott av omega-6 och detta på grund av att den mat vi idag äter och den process maten går igenom, innehåller stor mängd omega-6. 


När det gäller omega-3-fettsyror kan de ha en direkt effekt på hjärnans cellmembran, men också en generell antiinflammatorisk effekt
Omega3 fisk
Omega-3 aljgolja
Mage
Omega-3 påverkar hjärnan via tarmen

SYMPTOM PÅ OMEGA-3-BRIST

Det kan vara svårt att veta om man lider brist på omega-3 men de allra flesta människor får i sig alldeles för lite omega-3. Vanliga symtom på omega-3 brist kan vara sköra naglar, torr och skrovlig hy, ledsmärtor, ångest, depression och oförklarlig trötthet. 


HUR FÅR VI I OSS OMEGA-3?

Fettsyran finns i rad olika livsmedel, bland annat:

  • Fet fisk som sill, makrill och lax
  • Avokado
  • Nötter, exempelvis valnötter
  • Olivolja och linfröolja
  • Oliver
  • Ägg

OMEGA-3 MOT INFLAMMATION (OCH DÄRFÖR DEPRESSION)

När det gäller omega-3-fettsyror kan de ha en direkt effekt på hjärnans cellmembran, men också en generell antiinflammatorisk effekt. De ingår i produktionen av en typ av antiinflammatoriska ämnen som kallas resolviner och protektiner som minskar akut inflammation i kroppen.

En studie med friska deltagare visade att intag av omega-3 under åtta veckor kunde öka antalet bakterier som producerar antiinflammatoriska fettsyror. Denna ökning försvann dock när försökspersonerna slutade ta tillskott av omega-3. Läs mer här.

Två kliniska studier har visat att personer med depression har nytta av omega-3-tillskott jämfört med placebo, medan en metaanalys kom fram till slutsatsen att en högre dos omega-3 kan vara ett bra komplement till läkemedel mot depression. Läs mer om detta här.


VARFÖR ALGER ISTÄLLET FÖR FISK?

Alger är grundkällan till fettsyran omega-3 då det är från dessa fisken får sin egen omega-3. Stora fetrika fiskar äter mindre fiskar som i sin tur har ätit just alger. Genom att gå direkt till ursprungskällan och utvinna omega-3 ur mikroalger så slipper vi mellanvägen via fisken – fiskar som idag inte bara innehåller bra fetter utan även tungmetaller som kan vara direkt hälsofarliga. Att haven beräknas vara urfiskade inom bara några decennier, gör fisken som källa till omega-3 till ett icke hållbart alternativ.


HOLISTIC OMEGA-3 ALGOLJA ÄR

  • 100% växtbaserad omega-3 med DHA och EPA
  • Fri från miljöfter och marina föroreningar
  • Från en hållbar, icke-ändlig källa 
  • Efterlämnar ingen obehaglig smak eller lukt

Holistic Omega-3 algolja är en utmärkt vegansk källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Denna olja utvinns från odling av mikroalgen Schizochytrium sp i rent vatten. Eftersom algen odlas under kontrollerade förhållanden i slutna behållare och renas, är den fri från föroreningar och miljögifter. För både hjärta och hjärnas funktion kan det därför vara fördelaktigt att inta någon form av omega-3 och allra helst från en direkt, hållbar källa där du slipper tungmetaller. 


Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic