Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vi möter Kristofer Edlund, ayurvedisk läkare

VI MÖTER KRISTOFER EDLUND, AYURVEDISK LÄKARE

Kristofer Edlund är något så ovanligt som en svensk ayurvedisk läkare. Han åkte till Indien 1991 där han lärde sig hindi och sanskrit och ägnade många år åt att övertyga skolan om att ta in en västerlänning. När han kom in väntade 5,5 års studier innan han äntligen kunde titulera sig Dr. of Ayurvedic Medicine.

Du är Dr. of Ayurvedic Medicine. Det är en ovanlig titel i Sverige. Är du ensam om den?


Ayurveda betyder vetenskapen om livet. Det är ett medicinskt system och en

hälsovetenskap som har praktiserats i Indien oavbrutet i flera tusen år.


När jag gick utbildningen var det, förutom indier, bara en amerikan som hade genomgått den. Men sedan något år tillbaka finns det en person till med den titeln i Sverige.


Du studerade i Indien från 1991 till 2003, hur var det?


När jag åkte till Indien trodde jag att det bara var att åka ned och gå en ayurvedisk läkarutbildning. Men de tog inte in utlänningar så jag fick ägna många år åt lobbyarbete för att få en plats.


Lärde du dig hindi?


Ja, jag lärde mig hindi och pluggade även sanskrit innan jag kom in på utbildningen. Det var tur det, för utbildningen var på hindi, och sanskrit ingår i kursen.


Varför valde du ayurvedisk medicin?


Jag hade antagligen gått en vanlig läkarutbildning om det inte vore för att jag hade haft egna hälsoproblem och fått egen erfarenhet av den traditionella sjukvården här i Sverige.


Det var då jag sökte andra vägar och kom i kontakt med Ayurveda. Dels upptäckte jag att det funkade, dels ger Ayurveda svar på så otroligt mycket som handlar om hälsa.


Medicinska system har oftast inte någon förklaringsmodell, medan Ayurveda har en världsbild som förklarar hur man blir sjuk och hur man kan bli frisk. Den förklarar hur kroppen och naturen fungerar.


Ayurveda är ett fullständigt medicinskt system där man behandlar alla sorters sjukdomar. Det är särskilt sjukdomar där kost och livsstil är viktiga som Ayurveda behandlar med stor framgång.


Det man framför allt är duktig på är det som vi i dag vet är livsstilsrelaterat. Där har man kunskap som den västerländska medicinen inte lyckats ta till sig.


Det finns mycket forskning även inom den västerländska medicinen, men man har inte ännu lyckats göra det till en del av det man praktiserar. Det är lösa forskningsrön.


I den ayurvediska medicinen jobbar man alltid med livsstilsfrågor, oavsett vilka sjukdomar patienten kommer med. Det är inte bara medicin och behandling, utan man ger alltid kost- och livsstilsråd. Det är en del av behandlingen.


I Sverige ser vi alternativ medicin som komplement, men i Indien behandlas alla sorters sjukdomar med ayurveda. Det finns även ayurvediska specialistutbildningar på de flesta områden.


Vilka är de vanligaste hälsoproblemen som du stöter på?


Det jag framför allt har jobbat med de senaste åren är kroniska mag- och tarmbesvär, utbrändhet, smärta, stressrelaterat, sömnbesvär, dåligt immunförsvar etc.De flesta som kommer till mig är ganska krassliga. De har ofta gått till läkare tio gånger utan att få adekvat hjälp.


Det behövs komplement till den vanliga sjukvården. De har till exempel svårare att ta hand om de patienter som behöver kostråd.


I Indien är ayurveda en del av vården, så det är större spridning på patienterna än i Sverige. Där använder man ayurveda från en enkel förkylning till cancer.


De mest populära ayurvediska sjukhusen i Indien är de för fertilitet, gynekologi och kvinnosjukdomar, sedan kommer de reumatiska besvären och autoimmuna sjukdomar.


Årstiderna och klimatet påverkar vår hälsa. I ayurveda anpassar man sin kost och sin livsstil för att undvika årstidsbundna sjukdomar.


I Sverige har man till exempel problem i slutet på vintern och början på våren med vinterkräksjuka, förkylningar, astma och hösnuva.


I Indien, som har ett varmt klimat, har man problem i slutet av sommaren med magkatarrer, varbölder i huden, gulsot och att man blir gul i huden utan att det finns någon smitta.


Godkänns din läkarexamen av Socialstyrelsen?


Nej, man får en läkarlicens i Indien, men den är än så länge inte godkänd i Sverige.

När jag var färdig med min ayurvediska läkarutbildning funderade jag på att söka till en läkarutbildning i Sverige, men jag bestämde mig för att bara ägna mig åt Ayurveda och göra det jag kan i Sverige.


Vart hittar man dig?


Du hittar min praktik Ganges i Stockholm. Jag föreläser även en del och håller i kurser. Välkommen!


Tack Kristofer för att vi fick veta mera om dig.


Läs gärna mera om Ayurveda i Kristofers gästblogginlägg här.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic