Lingon, ett nordiskt superbär

Vad kännetecknar ett superbär? Är det smaken eller kanske dess växtförmåga? Vi väljer att kalla Lingon för superbär på grund av dess förmåga att bidra till bättre hälsa. Inom flera olika forskningsområden har det framkommit resultat som ger en anledning att befästa lingonens plats på superfoodhyllan.

Lingon är fulla med mycket kraftfulla antioxidanter, speciellt flavonoider. Antioxidanter hjälper till att skydda kroppen från cellulära skador som uppträder när vi exponeras för destruktiva fria radikaler. Antioxidanter skyddar oss från såväl sjukdomar som ålderstecken. Hälsoeffekterna från antioxidanterna flavonoider är väl kända och forskare har funnit att lingon innehåller mer flavonoider än många andra vanliga bär. På grund av sitt höga innehåll av antioxidanter fungerar lingon inflammationshämmande. Forskning har visat att lingon minskar mängden av ett skadligt inflammatoriska ämne som heter MCP1. Låggradig långvarig inflammation kan ge upphov till ett flertal sjukdomar som Alzheimers sjukdom, artrit, hjärt-kärlsjukdom m.fl.

Utöver lingonens antiinflammatoriska egenskaper innehåller de också en tannin. Detta har visat sig ha en kraftfull antimikrobiell effekt på två av de vanligaste bakterierna som orsakar sjukdomar i mun och tandkött.

Mer potent än tranbär? Lingonets förmåga att bekämpa fria radikaler är stor. Så stor att den till och med kan vara bättre än till exempel tranbär. Det är sedan tidgare känt att tranbär är effektivt vid urinvägsinfektioner. Lingon innehåller mer av det ämne, proantocyanider, som hämmar de bakterier som orsakar urinvägsinfektion. Man har sett i forskning att kombinationen tranbär och lingon minskade återfall av urinvägsinfektion med så mycket som 20 %.

Kan Lingon motverka diabetes typ 2? Vid Diabetes typ 2 kan kroppen inte ta till sig hormonet insulin. Man kallar detta för insulinmotstånd. Forskning visar att vissa antioxidanter i lingon som quercetin eller quercetin-innehållande ämnen bryter detta motstånd så att glukos kan tas upp i cellerna.
Dessutom hade de möss som fick lingon lägre insulin- och blodsockernivåer än de som inte fick lingon. Slutsatsen var att lingon har potential att behandla diabetes typ 2.

Kort och gott, Lingon är i sann bemärkelse ett superbär.

Hur använder du lingon på bästa sätt? Lingon är som nyttigast i sin naturliga form, så färska som möjligt. Har du inte möjlighet att plocka själv finns idag ett stort utbud av torkat lingonpulver och lingonjuice som ger nästintill ett lika högt näringsvärde som färska lingon. Lingonpulver passar väldigt bra till bakning, smoothies eller varför inte prova att ha lingonpulver på salladen? Lingonjuice är gott att dricka som den är, om än lite sur så passar den bra som måltidsdryck. Du kan även prova att ha den i dressingar, smoothies eller som en extra boost i en sportdryck. Lingon passar bra till många saker, bara fantasin sätter gränser, prova till exempel denna raw cheesecake med lingon- och basilikafylling. Den är fantastisk!

 

Det här inlägget postades i Artiklar, Inspiration, Raw Food, Recept och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.