Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /5 tydliga tecken på du har nått förklimakteriet

5 tydliga tecken på du har nått förklimakteriet

KVINNOHÄLSA
Förklimakteriet handlar om en östrogendominans vilket ger en rad symptom. Här har vi listat några av de fem tydligaste tecknen på att du är där.

Visst, allt fler börjar äntligen prata högt om PMS och klimakteriet, men varför pratar ingen om förklimakteriet? Kan svaret vara så enkelt som att väldigt få har koll på vad det är och när det sker?

Förklimakteriet kan visa sig redan i 40-års åldern och snittåldern för att kliva in i klimakteriet sedan är 51 år. Vissa upplever förklimakteriet under ett drygt decennium medan andra kan uppleva symptomen under en kort tid innan det faktiska klimakteriet bryter ut.


Men vad är då förklimakteriet och vad händer i kroppen? Förklimakteriet handlar om en östrogendominans vilket ger en rad symptom. Här har vi listat några av de fem tydligaste tecknen på att du är där.


1. Stänkblödningar. Plötsligt kan du inte lita på den där 28-dagars cykeln längre utan du kan förvänta dig mellanblödningar som varar flera dagar i sträck, samt att blödningarna skiljer sig åt från månad till månad.


2. Vallningar. En varm våg av hetta kan plötsligt skölja över en. Vänta, varför får jag vallningar redan nu, jag är ju inte ens i närheten av klimakteriet? Men jo, vallningar kan även vara ett av tecken på förklimakteriet.


3. Försämrad sömn kan vara en indikator på att du är i förklimakteriet. Om du vaknar mitt i natten och har svårt att somna om kan nämligen vara ett tecken på att hormonerna spökar. Även nattsvettningar kan räknas in som ett tydligt tecken på förklimakteriet. 


4. Ledsmärtor som kommer oförklarligt i höfter och knän kan vara ett resultat av svajiga hormoner. När östrogenet dippar så blir vi stelar i leder vilket kan ge smärtor.


5. Oförklarliga humörsvängningar, känslor av nedstämdhet och lågintensiv ångest kan alla vara tecken på förklimakteriet.


Vill du läsa en mer omfattande guide om förklimakteriet? Läs Den stora guiden om förklimakteriet här.

Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om ett Lättare liv med PMS här och poddavsnittet om att Konsten att leva i klimakteriet här 

REFERENSER

https://lyma.life/journal/7-signs-you-might-be-starting-perimenopause/

https://lyma.life/journal/7-signs-you-might-be-starting-perimenopause/

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic