Upptäck våra kit med 15% rabatt
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /5 tydliga tecken på du har nått förklimakteriet

5 tydliga tecken på du har nått förklimakteriet

Förklimakteriet handlar om en östrogendominans vilket ger en rad symptom. Här har vi listat några av de fem tydligaste tecknen på att du är där.

Visst, allt fler börjar äntligen prata högt om PMS och klimakteriet, men varför pratar ingen om förklimakteriet? Kan svaret vara så enkelt som att väldigt få har koll på vad det är och när det sker?


Förklimakteriet kan visa sig redan i 40-års åldern och snittåldern för att kliva in i klimakteriet sedan är 51 år. Vissa upplever förklimakteriet under ett drygt decennium medan andra kan uppleva symptomen under en kort tid innan det faktiska klimakteriet bryter ut.


Men vad är då förklimakteriet och vad händer i kroppen? Förklimakteriet handlar om en östrogendominans vilket ger en rad symptom. Här har vi listat några av de fem tydligaste tecknen på att du är där.


1. Stänkblödningar. Plötsligt kan du inte lita på den där 28-dagars cykeln längre utan du kan förvänta dig mellanblödningar som varar flera dagar i sträck, samt att blödningarna skiljer sig åt från månad till månad.


2. Vallningar. En varm våg av hetta kan plötsligt skölja över en. Vänta, varför får jag vallningar redan nu, jag är ju inte ens i närheten av klimakteriet? Men jo, vallningar kan även vara ett av tecken på förklimakteriet.


3. Försämrad sömn kan vara en indikator på att du är i förklimakteriet. Om du vaknar mitt i natten och har svårt att somna om kan nämligen vara ett tecken på att hormonerna spökar. Även nattsvettningar kan räknas in som ett tydligt tecken på förklimakteriet. 


4. Ledsmärtor som kommer oförklarligt i höfter och knän kan vara ett resultat av svajiga hormoner. När östrogenet dippar så blir vi stelar i leder vilket kan ge smärtor.


5. Oförklarliga humörsvängningar, känslor av nedstämdhet och lågintensiv ångest kan alla vara tecken på förklimakteriet.


Lyssna gärna på vårt poddavsnitt där Sofia Mellström och Ellinor Ladenberg behandlar klimakteriet. Här får du knep för att hantera hormonella övergångar på smidigaste sätt så att du förstår dina symtom innan, under och efter förklimakteriet.Referenser:


https://lyma.life/journal/7-signs-you-might-be-starting-perimenopause/

Femme Paus, 90 kapslar


Övergången till den nya hormonella balansen kan påverka kvinnan fysiskt såväl känslomässigt, men det finns saker vi kan göra för att lindra besvären och förenkla omställningen så den blir så smidig som möjligt. Vi tror att klimakteriets negativa klang skulle kunna hävas om kvinnors hormonella besvär behandlades på riktigt, från grunden. 

Holistic Femme Paus är för kvinnor i klimakteriet och reglerar och balanserar hormonaktiviteten, för hormonell hälsa och balans.

Ikon som representerar behovet VeganskVegansk
Ikon som representerar behovet Stress/SömnStress/Sömn
Ikon som representerar behovet KvinnohälsaKvinnohälsa
+3