Linssoppa med spenat (för Kapha)
Röda linser och spenat hettar upp kroppen och linserna hjälper till att torka ut kaphas tendens att skapa slem. Spenat kan täppa igen kroppens kanaler och kombineras därför alltid med dill som motverkar denna egenskap. Starka kryddor, här i form av harissa hjälper till att ge den värme och stimulans som kapha behöver.
4 portioner
Skölj linserna i kallt vatten. Skölj och hacka spenaten. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Fräs lök och vitlök lätt i oljan. Tillsätt spiskummin och koriander. Rör ner linserna och låt steka någon minut. Häll på buljongen. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Lägg i spenaten och dill och låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med harissa, salt, peppar och kanske lite citron.
Servera soppan med lite topping av t ex färska groddar, hackad blekselleri eller finhackad röd paprika.
Anpassa för vata
Tillsätt lite extra malda fänkålsfrön
Öka mängden olja
Servera med en klick yoghurt
Anpassa för pitta
Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Minska ner mängden harissa
Tillsätt extra dill
Välj gärna andra blad än spenat
Välj andra linser än röda linser
Recept: Kristofer Edlund, Ayurvedisk läkare. Läs mer om honom här.
Foto: Crelle photography
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.