Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic/Holistics värld/Magasin/Ge mer näring åt levern!

GE MER NÄRING ÅT LEVERN!

I levern finns ett reningssystem av enzymer som hjälper till att bryta ner eller omforma ämnen så att dessa kan utsöndras ur kroppen. Man delar in det i Fas 1 och Fas 2. I båda faserna krävs riklig tillgång till vitaminer, mineraler och antioxidanter.

I Fas 1 delar levern upp ämnena som en förberedelse åt Fas 2 där det bestäms om de är vattenlösliga eller fettlösliga. Vattenlösliga ämnen transporteras till njurarna för att sedan lämna kroppen. Fettlösliga ämnen transporteras vidare till gallan och vidare ut ur kroppen via tarmen.


För Fas 1 är det extra viktigt med vitamin C och E för att öka mängden glutation. Glutation är en antioxidant som ser till att kroppen kan skydda sig från de fria radikaler och toxiner. För Fas 2 är tillgång på aminosyror  och svavel särskilt viktigt.


Om Fas 1 och Fas 2 inte är balanserat kan man få utrensningssymtom och känna sig extra trött, speciellt under en detoxkur.


Vissa livsmedel kan göra att faserna blir obalanserade. Sura och beska livsmedel har oftast en positiv stimulerande effekt på lever och galla. Men exempelvis grapefrukt och troligen vissa andra citrusfrukter som lime, pomelo och pomerans  innehåller ämnen som kan minska gallproduktionen. Extra viktigt att veta om man intar vissa läkemedel. Gör man det bör man inta dessa citrusfrukter med måtta.


Livsmedel som blåbär och gurkmeja (curcumin) har en positiv effekt på Fas 2 och stöttar levern under till exempel en detoxkur.


Örter kan vara en fin hjälp för att balansera upp och stödja avgiftningen till exempel maskros, boldo och schizandra.


[1] Jonatan Lindh, Ylva Böttiger, Läkemedelsinteraktioner med grapefrukt. Läkartidningen 2007-09-25 nummer 39


http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=7645