Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Knipträning är inte svaret på allt

Knipträning är inte svaret på allt

KVINNOHÄLSAVITAMIN CCOLLAGEN
Efter Frida Trönnbergs och Filippa Odevalls förlossningar fick de problem i bäckenbotten. Frida led av överspändhet, smärta i underlivet och urinträngningar, medan Filippa hade framfall, vidhetskänsla i underlivet och hemorrojder. Eftersom ingen av dem upplevde stöd från vården valde de att på varsitt håll försöka hjälpa kroppen till självläkning. Idag lever de utan begränsningar och symptom och hjälper tusentals kvinnor att läka bäckenbottenproblem via deras verksamheter Helt Underliv och MoonRise Health, och delar med sig av sina erfarenheter i podden “Vi har knipit klart!”.
Kvinna håller barn

Nedan följer en gästbloggartikel av Frida Trönnberg och Filippa Odevall.


Det är vanligt att knipträning ses som en universallösning för många underlivsrelaterade problem, men verkligheten är ofta mer komplex. Effekterna av knipträning är inte alltid positiva eller ens effektiva för alla. För Frida resulterade knipträningen i ökad underlivssmärta på grund av att bäckenbotten blev överspänd. För Filippa var knipträning ineffektiv och bidrog istället till en ökad känsla av hopplöshet.

Vi vill understryka att vi inte är emot knipträning i sig. Däremot vill vi belysa behovet av en mer nyanserad diskussion kring knip. Det är inte en universallösning för alla. Om knipträning inte fungerar för dig är det viktigt att veta om att det finns andra metoder som kan passa dig bättre. En vanlig missuppfattning är att en tight bäckenbotten är bäst. Så är det inte. En spänd bäckenbotten som inte kan slappna av, kan leda till allvarliga problem såsom underlivssmärta, samlagssmärta och svårigheter att kissa och bajsa. En flexibel bäckenbotten som kan slappna av och spännas när det behövs, är det optimala målet.


LYSSNA PÅ KROPPEN

Det är viktigt att inte blint följa en övning utan att lyssna på kroppens signaler. Smärta är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till och bör inte ignoreras. Att vara närvarande och lyhörd för kroppens behov är avgörande för en välmående bäckenbotten.

Det är också viktigt att komma ihåg att läkning inte bara handlar om att stärka muskler. Andra faktorer, som emotionellt välbefinnande och god blodcirkulation, spelar också en stor roll. Att hitta balans och förståelse för hela kroppen är nyckeln till långsiktig hälsa.


UTFORSKA OLIKA METODER

Att förbättra bäckenbottenhälsan är en process som kan kräva att man utforskar olika behandlingsmetoder och håller sig öppen för nya perspektiv. Varje kvinnas kropp är unik, och därför kan vad som fungerar för en person inte nödvändigtvis vara effektivt för en annan. Några av de metoder som hjälpte oss att läka var dessa:


1. Avslappningstekniker: Stress och spänning kan bidra till problem i bäckenbotten. Att lära sig avslappningstekniker såsom djupandningsövningar, progressiv muskelavslappning eller mindfulness kan hjälpa till att minska spänningar i bäckenbotten och främja avslappning.

2. Hypopressiv träning: Detta är en form av träning som fokuserar på att stärka och stabilisera kroppens kärna och minska trycket i bäckenbotten. Den vitaliserar bäckenbotten i sin helhet - muskler, fascia, ligament och nerver.

3. Känsla av trygghet i kroppen: Att arbeta med att känna sig trygg och bekväm i sin egen kropp är en viktig del för att bäckenbotten ska må bra och kunna slappna av. Detta kan inkludera terapi, självreflektion, ägna dig åt aktiviteter du mår bra av och att skapa en positiv relation till din kropp.

4. Yoga och magdans: Både yoga och magdans erbjuder övningar som kan stärka och stretcha musklerna i bäckenbotten samtidigt som de främjar kroppslig medvetenhet och avslappning.

5. Snippsauna: En snippsauna, eller vaginalt ångbad, är en traditionell behandlingsmetod som sägs främja blodcirkulationen i bäckenområdet och bidra till att lösa upp spänningar.

6. Traumaterapi: För kvinnor som upplevt trauma relaterat till bäckenbotten, förlossning eller sexuell hälsa kan traumaterapi (Somatic Experiencing Therapy) vara en viktig del av läkningsprocessen.

7. Ärrvävnadsupplösning och fasciabehandling: För kvinnor som har ärrvävnad eller spänningar i fascian kan manuell terapi eller specifika övningar riktade mot att lösa upp dessa spänningar vara fördelaktiga.


Vi pratar om alla dessa metoder i vår podd Vi har knipit klart! som finns på Spotify och där poddar finns. Bäckenbottenträning är inte en enkel fråga med en enkel lösning. Det kräver öppenhet, lyhördhet och en vilja att utforska olika vägar. Har du egna erfarenheter eller tankar kring bäckenbottenträning? Det är genom att öppna upp och dela med oss av våra erfarenheter som vi kan lära av varandra och växa tillsammans.

Ha hopp!


Frida Trönnberg, Somatisk tramaterapeut (SEP) och yogalärare. Driver företaget Helt Underliv som hjälper dig att läka underlivssmärta utan knip och dilatorer så att du kan börja njuta av livet igen. Följ Frida på Instagram och på YouTube.

Filippa Odevall, hypopressiv träningslärare och yogalärare. Driver företaget MoonRise Health som erbjuder naturliga terapeier för att läka bäckenbottendysfunktion. Följ Filippa på Instagram och YouTube.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic