Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Magnesium – livets mineral

Magnesium – livets mineral

MENTAL HÄLSAMAGNESIUM
Magnesium är ett mineral som behövs för nästan alla processer i kroppen. Bland annat är magnesium viktigt för ben- och tandhälsa, avslappning, sömn och energi. Många har magnesiumbrist idag vilket delvis beror på att vi får i oss för lite magnesium via kosten och för att magnesiumbehovet ökar vid stress. De flesta av oss behöver därför komplettera magnesiumintaget med kosttillskott.
Magnesium

Magnesium är det fjärde mest förekommande mineralet i människokroppen. En vuxen kropp innehåller 20–28 gram, ca 2 msk, magnesium och av detta finns hela 99 procent i kroppens celler och resten i blodet. Av allt magnesium som finns i cellerna finns 50–60 procent i skelettceller. Cirka 20–30 procent av kroppens magnesium finns i muskelceller och då mestadels i hjärtmuskelceller (1).


Holistic har flera magnesiumtillskott både i kapslar och flytande form. Gemensamt för samtliga produkter från Holistic är att de innehåller näringsämnen som är lättupptagliga för tarmen så att tillskottet kan göra sitt jobb.

MÅNGA HAR MAGNESIUMBRIST

Idag har många magnesiumbrist eftersom vi generellt får i oss för lite magnesium via kosten. Enligt professor Robert Tigerstedt var det dagliga intaget av magnesium i vår kost 1250 mg i början av 1900-talet vilket är mycket mer än de cirka 250 mg som vi får i oss idag (2). Många har också brist på saltsyra i magsäcken vilket gör att upptaget av mineraler försämras. Lägg där till stress, som ökar magnesiumbehovet, och kaffe som minskar på magnesiumupptaget. Konsumerar man dessutom läskedrycker och alkohol förbrukas desto mer magnesium. Många äter mejeriprodukter dagligen som innehåller mycket kalcium (3). Vi behöver ha en bra balans mellan magnesium och kalcium i kroppen. Vid ett relativt högt kalciumintag utsöndras mer magnesium samtidigt som mindre magnesium tas upp från tarmen. Ett stort intag av kalcium kan nämligen blockera upptaget av magnesium. De flesta behöver därför ta extra tillskott av magnesium. Vid magnesiumbrist tas lagrat magnesium från skelett, tänder, muskler och inre organ för att bibehålla normala magnesiumnivåer i blodet. Ett magnesiumvärde inom referens i blodprov utesluter därför inte magnesiumbrist (4).


VANLIGA SYMTON PÅ MAGNESIUMBRIST

  • Sömnstörning, dålig djupsömn
  • Spända muskler, lätt att få kramp
  • Små nervryckningar, till exempel i ögonlocket, ögonbrynet eller andra delar av kroppen
  • Ökad kissnödighet
  • Mensvärk/PMS
  • Förstoppning
  • Huvudvärk

För att ett magnesiumtillskott ska kunna absorberas effektivt krävs därför en magnesiumform som lätt kan lösas upp i fria magnesiumjoner. Om det är en hårt bunden form så kommer den inte att lösas upp i fria magnesiumjoner och magnesiumet kan då inte tas upp. Exempel på magnesiumföreningar där magnesiumet är hårt bundet är magnesiumoxid, magnesiumhydroxid och magnesiumkarbonat.

MAGNESIUM ÄR VIKTIGT FÖR BEN OCH TÄNDER

Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder. Bland annat reglerar magnesium transport, upptag och omsättning av kalcium i benstommen. Även D-vitamin är viktigt för benhälsa och det krävs magnesium för att D-vitamin ska kunna aktiveras i kroppen (5).


MAGNESIUM = ENERGI

Magnesium behövs för bildning av energi i cellerna. Celler som kräver extra mycket energi och därmed även magnesium är muskelceller och särskilt hjärtmuskelceller. Det är konstaterat att magnesium bidrar till normal energiomsättning och att magnesium spelar en viktig roll i att bibehålla normal muskelfunktion. Magnesium bidrar också till att minska trötthet och utmattning. Högre nivå av magnesium i blodet kopplas till bättre muskelfunktion och extra intag av magnesium (300 mg/dag) kan ge bättre prestation i samband med träning (6).MAGNESIUM, ETT AVSLAPPNANDE MINERAL

Magnesium har en avslappnande effekt på muskelceller, blodkärl och nervsignaler och bidrar till nervsystemets normala funktion. Den avslappnande effekten hos magnesium tros även vara fördelaktig vid migrän (7), kramp (8) och mensvärk (9). Vid stress förbrukas mycket magnesium och kroppen behöver magnesium för att vi ska kunna återhämta oss psykiskt och fysiskt. Placebokontrollerade studier visar också att sömnen förbättras vid intag av minst 320 mg magnesium per dag (10,11).

Eftersom magnesium även får blodkärlen att slappna av kan mineralet balansera blodtrycket och är bra för hjärtat och blodcirkulationen (12). Magnesium motverkar också kalciumavlagringar i blodkärl (13).


VÄLJ RÄTT MAGNESIUM

Magnesiumtillskott finns i flera olika former beroende på vad själva magnesiumet är bundet till. Bland annat finns magnesiumoxid, magnesiumcitrat och magnesiumlaktat. Liksom de flesta mineraler tas magnesium bara upp i tarmen när mineralet är i sin jonform. Jonform innebär att mineralet har tappat en eller flera elektroner och därmed blir positivt laddad. Magnesium (Mg på kemispråk), tappar två elektroner och blir då en tvåvärt positivt laddad jon (Mg2+). Joner som är positivt laddade attraheras till tarmens slemhinna som är negativt laddad och kan därmed tas upp.


För att ett magnesiumtillskott ska kunna absorberas effektivt krävs därför en magnesiumform som lätt kan lösas upp i fria magnesiumjoner. Om det är en hårt bunden form så kommer den inte att lösas upp i fria magnesiumjoner och magnesiumet kan då inte tas upp. Exempel på magnesiumföreningar där magnesiumet är hårt bundet är magnesiumoxid, magnesiumhydroxid och magnesiumkarbonat. Problemet är också att många har brist på saltsyra vilket gör det ännu svårare att lösa upp hårt bundna magnesiumformer. Exempel på lättupptagliga, så kallat biotillgängliga, magnesiumformer är magnesiumlaktat, magnesiummalat, magnesiumbisglycinat och magnesiumcitrat.


Upptaget av magnesium varierar därför kraftigt beroende på vilken magnesiumform som intas. Flera studier visar att magnesium i form av till exempel magnesiumcitrat och magnesiumlaktat absorberas bättre än magnesiumoxid och magnesiumsulfat (14, 15). I en dubbelblindad placebokontrollerad studie jämförde man upptaget av magnesiumcitrat, aminosyrabundet magnesium och magnesiumoxid. Efter 60 dagars tillskott av 300 mg magnesium per dag mättes nivån av magnesium i urin, blod och saliv. Man fann att magnesiumcitrat gav allra bäst upptag. Tillskott av magnesiumoxid gav däremot ingen skillnad jämfört med placebo, vilket innebär att upptaget var i princip noll (16).


Vitamin B6 är så kallad synergist till magnesium vilket betyder att dessa näringsämnen förstärker varandras effekt. Till exempel ökar cellernas magnesiumupptag av vitamin B6. Det är därför fördelaktigt att ta magnesium tillsammans med vitamin B6 (17).


Magnesiumdroppar är ett flytande tillskott som innehåller magnesium från naturligt mineralrikt saltvatten. En halv tesked Holistic Magnesiumdroppar innehåller 250 mg magnesium i form av fria magnesiumjoner vilket ger ett optimalt upptag i tarmen och passar därför särskilt bra för personer med svag matsmältning och nedsatt näringsupptag. 

HOLISTIC MAGNESIUM

Holistic har flera olika typer av magnesiumtillskott både i kapslar och flytande form. Gemensamt för alla dessa magnesiumtillskott är att de innehåller lättupptagliga former av magnesium. Holistics Magnesium (kapslar) innehåller en blandning av magnesiumlaktat, magnesiummalat och magnesiumcitrat som ger en optimal mix av olika lättupptagliga magnesiumformer. Holistic Magnesiumdroppar är ett flytande tillskott som innehåller magnesium från naturligt mineralrikt saltvatten. En halv tesked Holistic Magnesiumdroppar innehåller 250 mg magnesium i form av fria magnesiumjoner vilket ger ett optimalt upptag i tarmen och passar därför särskilt bra för personer med svag matsmältning och nedsatt näringsupptag. Dessutom innehåller Holistic Magnesiumdroppar mer än 70 andra mineraler i jonform.


Ett annat magnesiumtillskott som passar personer med svag matsmältning och/eller nedsatt näringsupptag är Holistic Magnesium Liposomal. Detta magnesiumtillskott består av liposomalt magnesium i kapslar. I liposomala tillskott ligger näringsämnet, i det här fallet magnesium, omslutet av fosfolipider (ett slags fett) vilket är samma material som våra cellmembran har. Liposomer transporterar enkelt ämnen till våra celler genom att liposomen smälter samman med cellmembranet. Holistic Magnesium liposomal innehåller torra liposomer vilket gör att inga kemikalier eller tillsatser behövs för hållbarheten.


Ett annat bra sätt att tillföra kroppen mer magnesium är att applicera Holistic Magnesiumspray på huden. Holistic Magnesiumspray har samma innehåll som Holistic Magnesiumdroppar. Magnesiumet i Holistic Magnesiumspray absorberas snabbt av huden och kan appliceras på spända och ömma muskler eller användas vid fotbad.


Skribent: Maja Stål, näringsterapeut

REFERENSER

1. Fiorentini D., et al. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients. 2021 Mar 30;13(4):1136.

2. Flynn A., et al. Intake of selected nutrients from foods, from fortification and from supplements in various European countries. Food Nutr Res. 2009 Nov 12;53.

3. Cazzola R., et al. Going to the roots of reduced magnesium dietary intake: A tradeoff between climate changes and sources. Heliyon. 2020 Nov 3;6(11):e05390.

4. DiNicolantonio JJ., et al. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart. 2018 Jan 13;5(1):e000668.

5. Uwitonze A.M., Razzaque M.S. Role of magnesium in vitamin D activation and function. J. Am. Osteopath. Assoc. 2018;118:181–189.

6. Zhang Y., et al. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients. 2017 Aug 28;9(9):946.

7. Mauskop A, Varughese J. Why all migraine patients should be treated with magnesium. J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9.

8. Barna O., et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study assessing the efficacy of magnesium oxide monohydrate in the treatment of nocturnal leg cramps. Nutr J. 2021 Oct 31;20(1):90.

9. Parazzini F., et al. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res. 2017 Feb 1;30(1):1-7.

10. Nielsen FH., et al. Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep. Magnes Res. 2010 Dec;23(4):158-68.

11. Abbasi B., et al. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.

12. Houston M. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. J Clin Hypertens (Greenwich). 2011 Nov;13(11):843-7.

13. Kostov K, Halacheva L. Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Int J Mol Sci. 2018 Jun 11;19(6):1724.

14. Kappeler D., et al. Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. BMC Nutrition 2017;3:7.

15. Shechter M., et al. Comparison of magnesium status using X-ray dispersion analysis following magnesium oxide and magnesium citrate treatment of healthy subjects. Magnes Res. 2012 Mar 1;25(1):28-39.

16. Walker AF., et al. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.

17. Noah L., et al. Effect of magnesium and vitamin B6 supplementation on mental health and quality of life in stressed healthy adults: Post-hoc analysis of a randomised controlled trial. Stress Health. 2021 Dec;37(5):1000-1009.

1. Fiorentini D., et al. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients. 2021 Mar 30;13(4):1136.

2. Flynn A., et al. Intake of selected nutrients from foods, from fortification and from supplements in various European countries. Food Nutr Res. 2009 Nov 12;53.

3. Cazzola R., et al. Going to the roots of reduced magnesium dietary intake: A tradeoff between climate changes and sources. Heliyon. 2020 Nov 3;6(11):e05390.

4. DiNicolantonio JJ., et al. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart. 2018 Jan 13;5(1):e000668.

5. Uwitonze A.M., Razzaque M.S. Role of magnesium in vitamin D activation and function. J. Am. Osteopath. Assoc. 2018;118:181–189.

6. Zhang Y., et al. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients. 2017 Aug 28;9(9):946.

7. Mauskop A, Varughese J. Why all migraine patients should be treated with magnesium. J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9.

8. Barna O., et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study assessing the efficacy of magnesium oxide monohydrate in the treatment of nocturnal leg cramps. Nutr J. 2021 Oct 31;20(1):90.

9. Parazzini F., et al. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res. 2017 Feb 1;30(1):1-7.

10. Nielsen FH., et al. Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep. Magnes Res. 2010 Dec;23(4):158-68.

11. Abbasi B., et al. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.

12. Houston M. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. J Clin Hypertens (Greenwich). 2011 Nov;13(11):843-7.

13. Kostov K, Halacheva L. Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Int J Mol Sci. 2018 Jun 11;19(6):1724.

14. Kappeler D., et al. Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. BMC Nutrition 2017;3:7.

15. Shechter M., et al. Comparison of magnesium status using X-ray dispersion analysis following magnesium oxide and magnesium citrate treatment of healthy subjects. Magnes Res. 2012 Mar 1;25(1):28-39.

16. Walker AF., et al. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.

17. Noah L., et al. Effect of magnesium and vitamin B6 supplementation on mental health and quality of life in stressed healthy adults: Post-hoc analysis of a randomised controlled trial. Stress Health. 2021 Dec;37(5):1000-1009.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic