Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vad kan du göra för att må bra? Din kropp har svaret.

VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT MÅ BRA? DIN KROPP HAR SVARET.

Tänk om det fanns ett facit som visar hur du kan optimera din hälsa, ett enkelt test som visar vilka obalanser du har i kroppen, så att du kan lägga allt till rätta.

Faktum är att det finns. Med hårmineralanalys eller blodprov kan du se vad din kropp behöver. Under de senaste 30 åren har dessa tester utvecklats och förfinats – och sjunkit i pris. Det finns inte längre någon anledning att sväva i ovisshet! Din kropp har svaret.


Fyller ett behov som sjukvården inte mäktar med


Det finns många kvalificerad terapeuter runt om i Sverige som kan utföra hårmineralanalys eller helblodsanalys. Denna analys får sedan ligga till grund för en livsstilsplan med kost och kosttillskott för att komma till rätta med obalanser i kroppen.


”Den tid du inte lägger på din hälsa i dag måste du lägga på sjukdom längre fram.”


”Den mest uppenbara effekten är att folk får tillbaka sin energi och sin livsgnista”, säger Inger Erland Tångring, terapeut med många års erfarenhet av helblodsanalys på Mer än Hjärna. ”Oavsett om man har vitaminbrist eller mineralbrist eller andra problem, så påverkas allmäntillståndet. Det drar ner både ork och humör. Det är tillfredsställande att se hur folk, med relativt enkla medel, kan få tillbaka ett välmående igen.”


Privata analysföretag fyller ett behov som den allmänna sjukvården inte mäktar med. Dagens sjukvård har i princip bara tid för dem som är sjuka. Din egen hälsa är helt och hållet ditt ansvar. Och det bästa är förstås att undvika sjukdom så långt det är möjligt.


Ny, svensk forskning visar att riktade hälsokontroller med uppföljning har en tydlig effekt på både livsstil och livslängd. Allt fler landsting satsar på allmänna hälsokontroller av människor mitt i livet.


”Det är en positiv utveckling”, säger Leif Östberg, terapeut på HFM-Klinik. ”Tyvärr är den hälsokontroll som landstingen erbjuder rätt begränsad. Mycket handlar om vikt, midjemått och blodtryck. För att få en helhetsbild bör man komplettera med en analys som ger en bild av din invärtes miljö. Till exempel hårmineralanalys.”


Hårmineralanalys versus blodanalys

HÅRMINERALANALYS


Hårmineralanalys är det mest lättillgängliga och vanliga testet för den som vill kolla upp sin status och få en skräddarsydd rekommendation för en kost och livsstil.


För att göra en hårmineralanalys behöver man klippa bort 2-3 centimeter av ditt hår som sedan skickas till ett labb. Testet ger en bra bild av din totala näringsstatus på cellnivå, över tid.

Men du kan även få svar på hur dina binjurar och sköldkörtel fungerar, vilket är kopplat till din hormonella balans, stress och din totala energi. Analysen visar även på mängden tungmetaller i din kropp såsom kvicksilver, bly, arsenik och aluminium.


Analysen kan även visa på latenta hälsoproblem, som du riskerar att utveckla, om du inte ändrar livsstil och kosthållning. Hårmineralanalys kan dock ge missvisande resultat.


Till exempel.


Vid inflammation förbrukas zink och koppar. Under en akut inflammation ser man i analyser på helblod att zink sjunker och att koppar lägger sig tillgängligt ute i blodbanan. Om kroppen inte bemästrar infektionen så drar sig inte koppar tillbaka till levern, utan förbrukas och ger så småningom en påtaglig brist på koppar. Vid en hårmineralanalys kan höga kopparvärden bero på pågående inflammation och behöver inte innebära överskott på koppar.


Det är därför viktigt att du har en erfaren terapeut som kan tolka resultatet för dig. Eller allra bäst – gör en helblodsanalys.


Du kan hitta företag som utför hårmineralanalys på www.haranalys.se.


BLODANALYS


Det är inte lika många företag som erbjuder blodanalys eftersom det ställer större krav på hygien och medicinskt utbildad personal. Men via werlabs.se och blodkollen.se kan man hitta provtagningsenheter över hela Sverige.


Dessa företag skickar sina prover till samma labb som svensk sjukvård använder, vilken bara analyserar en del av blodet (serum och i vissa fall även plasma), vilket ger en bild av din dagsform just när du tog provet, vilket är bra i vissa sammanhang, till exempel för att upptäcka ökad risk för vissa sjukdomar.


Många använder denna möjlighet för att med egna medel bekosta de blodprov som vårdcentralen inte vill ta. Vanligt är att man kollar sköldkörteln som bl.a. är kopplad till utbrändhet och D-vitamin som bl.a. är kopplat till immunsystem och depression.


HELBLODSANALYS


Detta är det test som ger mest heltäckande och rättvist resultat av dem som omnämns i denna artikel. I Tyskland, som ligger före Sverige på detta område, gör de flesta läkare både en helblodsanalys och blodprov i serum där man både ser den aktuella statusen och historiken på näringsstatus, vilket är den metod som ger mest information via blodprov. I Sverige finns det ett mindre antal terapeuter som erbjuder helblodsanalys och konsultation. Sjukvården gör det inte.


Vad händer sen?


Oavsett vilken analys du tar, så får du ett underlag som visar statusen på din invärtes miljö. Informationen kan vara svåra att tolka för den som inte är utbildad. Därför är det viktigt att du får en ordentlig konsultation av den som utfört testet, så du vet hur du ska gå vidare.

De allra flesta tar dessa tester för att de vill må bättre och få mer energi. Om vi därför förutsätter att du är frisk, blir testet en grund för en kostomläggning. Där får du veta både vad du ska lägga till din kost, och vad du ska dra ifrån.


I en effektiv kostomläggning är det i många fall nödvändigt med kosttillskott, som är nyttig mat i koncentrerad form, för att komma tillrätta med obalanserna.


De flesta märker tydlig förbättring efter 2–3 månader. Sedan är det jättebra om man kan göra om testet en gång per år eller med 18 månaders intervall.


Gör det nu


Det här var en kort presentation på vad du kan göra för att må bättre och bli piggare. Det finns flera företag som erbjuder anpassade paket för dig som önskar veta mer om din hälsostatus. Med en analys som grund är det enklare dig att göra nödvändiga livsstilsändringar för att uppnå hälsa och välbefinnande oavsett ålder.


Lycka till!


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic