Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vitamin D för friskare hårsvall

Vitamin D för friskare hårsvall

D-VITAMIN
Håret är många gånger ett kvitto på att vi tar hand om oss själva och mår bra på insidan. Precis som övriga kroppen behöver håret rätt näring för att hålla sig hälsosamt. Ett av näringsämnena som har förmågan att stimulera hårväxten är vitamin D.


Vi har alla perioder när vi tappar mer hår än vanligt eller tycker att kalufsen inte känns så spänstig som vi skulle önska. Vanliga orsaker till ökat håravfall är stress, sjukdomar som hypotyreos och infektioner samt ärftlighet (1). Även felaktig kost kan orsaka att håret faller av. Oftast växer det tillbaka av sig själv och rätt näring är en nyckel för att hjälpa hårsäckarna på traven (2).


Rätt näring för håret


Zink, B-vitaminer, järn och andra näringsämnen är välkända för att påverka håret positivt. En balanserad kost med rätt mängd vitaminer och mineraler, tillräckligt med aminosyror från protein och nyttiga fettsyror pekas därför ut av forskarna som grunden för hälsosam hårväxt. Faktum är att näringsbrister kan påverka både hårets kvalitet och tillväxt (2).


Vitamin D väcker hårsäcken till liv


Lite mer okänt är kanske effekter av vitamin D på vårt hår. Vitaminet är aktivt i många delar av kroppen inklusive hud och hår.


Vitamin D har bland annat en avgörande roll när håret ska växa och bli tjockare. Vitaminet fungerar genom att stimulera stamceller i huden till att bilda nya hårsäckar (3). Fler hårsäckar kan hjälpa till att behålla och öka hårets tjocklek. Därför kan tillräckliga nivåer av d-vitamin stötta en frisk hårväxt (4).


Vitamin D bildas i huden, där också hårsäckarna finns, när solens strålar träffar den. I Sverige endast under sommarmånaderna när solen står tillräckligt högt, övriga månader får vi förlita oss på andra källor för att få i oss vitaminet.


  1. https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/haravfall/
  2. Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. 2017
  3. Bouillon R, Marcocci C, Carmeliet G, Bikle D, White JH, Dawson-Hughes B, Lips P, Munns CF, Lazaretti-Castro M, Giustina A, Bilezikian J.Skeletal and Extraskeletal Actions of Vitamin D: Current Evidence and Outstanding Questions. 2019
  4. Fabbrocini G, Cantelli M, Masarà A, Annunziata MC, Marasca C, Cacciapuoti S.

Female pattern hair loss: A clinical, pathophysiologic, and therapeutic review.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic